Vinnie Jones traint voetballers in de bajes

In 1974 was The Mean Machine de meer neutrale titel waaronder in Europa Robert Aldrich' film The Longest Yard werd uitgebracht, een film over een aan lager wal geraakte football-ster (Burt Reynolds), die in de gevangenis zelfrespect hervindt door een team van mede-bajesklanten te coachen.

Mean Machine is ook de titel van de Engelse remake, waarin American football vervangen wordt door voetbal, en de robuuste ex-prof Vinnie Jones (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch) na twee Hollywoodrollen (Gone in 60 Seconds en Swordfish) zijn eerste echte hoofdrol mag spelen.

Jones zou een beter vehikel waard zijn dan dit van de clichés vergeven broddelwerk. Barry Skolnick, een commercialregisseur die lang voor Ridley Scott werkte, mag er zijn debuut mee maken, maar blijkt ook al over weinig filmgevoel te beschikken. Zelden werd een voetbalwedstrijd (tussen gevangenen en bewakers) zo futloos en plichtmatig in beeld gebracht.

En dan zwijgen we nog maar over de platitudes in het scenario, dat de schurkenrol reserveert voor een verwijfde en corrupte gevangenisdirecteur, gespeeld door een icoon van de jaren zestig, David Hemmings uit Blow Up.

Zelfs de racistische cipiers blijken uiteindelijk menselijker te zijn dan een abjecte machthebber uit de hogere klassen, zo leert ons het weinig subtiele scenario van Mean Machine. Je kunt veel lelijke dingen zeggen over Amerikaanse remakes van Europese films, maar het omgekeerde is in dit geval minstens zo erg.

Mean Machine. Regie: Barry Skolnick. Met: Vinnie Jones, David Kelly, David Hemmings, Ralph Brown, Vas Blackwood, Jason Flemyng, Jason Statham. In 28 bioscopen