Utrecht stelt zich kandidaat voor start van Tour

De stad Utrecht stelt zich kandidaat voor de start van de Tour de France in 2007 of 2008. Het initiatief van wielerjournalist Jeroen Wielaert krijgt steun van de gemeente en het bedrijfsleven in de Domstad. De finish van de proloog is gepland aan de Croeselaan, waar het hoofdkantoor van wielersponsor Rabobank is gevestigd.

De Utrechtse plannen voor Le Grand Départ worden ingegeven door de start van de komende Giro d'Italia in Groningen. ,,Als het lukt de Giro onder de Martinitoren te laten plaatsvinden, dan kan een Tour onder de Dom ook werkelijkheid worden'', zegt Wielaert. ,,We hebben de draaiboeken voor handen en hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.''

Volgens de initiatiefnemer is met de organisatie circa vijf miljoen euro gemoeid. De Tour begon vier keer eerder op Nederlands grondgebied: Amsterdam in 1954, Scheveningen in 1973, Leiden in 1978 en Den Bosch in 1996.

De Brabantse hoofdstad leed zes jaar geleden verlies, maar werd door de naamsbekendheid een grotere toeristische trekpleister. Deze zomer is Den Bosch startplaats van de Tour Féminin, de editie voor vrouwelijke wielrenners.

De Utrechtse stichting `Tour sous le Dom' weet zich gesteund door burgemeester en wethouders. De gemeente beschouwt de Tourstart als vertrekpunt van een groot sportief en cultureel spektakel. Wielaert: ,,We hebben een fijn potentieel van samengebundeld bedrijfsleven. Wat dacht je van de Jaarbeurs en de Spoorwegen? Kortom: een publieksvriendelijke locatie.''

Bemiddelaar Hein Verbruggen, voorzitter van de internationale wielrenunie, heeft Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc op de hoogte gebracht van het Utrechtse initiatief. Leblanc, of zijn opvolger, neemt pas over een paar jaar een beslissing over de edities van 2007 en 2008. De Tour begint deze zomer in Luxemburg en viert volgend jaar een eeuwfeest met een start in Parijs. In 2004 is Luik het vermoedelijke vertrekpunt. In 2005 is een Franse startplaats gepland. Voor 2006 is Straatsburg de belangrijkste kandidaat.

Enkele jaren geleden werd de stichting `Tour de France naar Zeeland' opgericht, met als doel de aankomst en de start van een etappe naar de provincie Zeeland te halen. Daar betrof het een initiatief van oud-wielrenner Cees Bal, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1974. Zeeland wil de Tourkaravaan in 2004 verwelkomen. Anderhalf jaar geleden kwam Tourdirecteur Leblanc naar Zeeland voor een eerste verkenning.