United wint in La Coruña maar loopt blessureschade op

Manchester United heeft zich na een 2-0 zege bij Deportivo la Coruña al bijna verzekerd van een plaats in de halve finale in de Champions League. Bayern versloeg Real Madrid in München met 2-1.

minpunt voor Manchester United, dat in de Premier League ook nog in een zware titelstrijd verwikkeld is, waren de zware blessures van Keane en Beckham. De Ier moest vlak voor rust uitvallen met een hamstringblessure. Hij zal zeker een maand niet kunnen spelen. Bovendien dreigt hij als Iers international het wereldkampioenschap, dat in juni begint. te missen.

Beckham kreeg in blessuretijd een grove schop tegen zijn enkels van de Spanjaard Tristan, die met een gele kaart licht werd gestraft. Beckham ging kermend van de pijn per brancard van het veld. Röntgenologisch onderzoek aan zijn linker enkel moet vandaag uitwijzen hoe ernstig de blessure is.

Op een doorweekt veld speelde Manchester United gisteravond een sterke partij aan de Spaanse noordkust. De Engelse kampioen voelde zich thuis op de zompige grasmat en verraste Deportivo met agressief combinatievoetbal. De thuisploeg was licht favoriet, na een serie indrukwekkende groepswedstrijden. Deportivo had United in de eerste ronde twee keer verslagen en was in de tweede ronde ook te sterk voor Arsenal en Juventus.

United kwam na een kwartier op voorsprong door een fraaie treffer van Beckham. De aanvoerder van het Engelse elftal zag dat de Spaanse keeper Molina te ver voor zijn doel stond en lobde de bal van grote afstand en met veel effect in de bovenhoek. Na het openingsdoelpunt miste Deportivo een paar kansen op de gelijkmaker. De Franse doelman Barthez van United verkeerde in uitstekende vorm en stopte op spectaculaire wijze schoten en kopballen.

Een paar minuten voor rust stond Van Nistelrooy op de goede plaats na een afgemeten voorzet van zijn Franse ploeggenoot Silvestre en tikte de bal in het doel. De Nederlandse spits, die zijn negende doelpunt in de Champions League maakte, had eerder in de wedstrijd enkele kansen gemist om zijn leidende positie op de topscorerlijst te verstevigen. Van Nistelrooy werd halverwege de tweede helft vervangen door de Noor Solksjaer.

Bayern München toonde tegen Real Madrid zijn spreekwoordelijke veerkracht. De Duitse kampioen werd in de eerste helft van het veld gespeeld door de Spaanse kampioen. Real dicteerde het spel op superieure en nonchalante wijze. De ene hakbal was nog mooier dan de andere. Met name de Fransman Zidane toonde zijn ongeëvenaarde techniek op de vierkante meter. Zijn combinaties met de jonge Solari waren een genot om naar te kijken.

Real kwam al na tien minuten verdiend op voorsprong door een verraderlijk schot van Geremi. Zijn stuitbal werd verkeerd beoordeeld door de Duitse doelman Kahn, die zich in de resterende tijd zou herstellen met manmoedige reddingen. Bayern had in de hele eerste helft geen voet aan de grond en compenseerde zijn technische tekortkomingen met harde overtredingen. Real verzuimde het kwaliteitsverschil in nog meer doelpunten uit te drukken.

In de tweede helft werd de `Koninklijke' gestraft voor de arrogante houding. Bayern ging met meer pressie spelen, met de Braziliaanse spits Elber als vast aanspeelpunt. Real had veel moeite met het opportunistische spel en stond vooral in het laatste half uur met de rug tegen de muur. De invalbeurt van aanvaller Salihamidzic voor verdediger Sagnol, halverwege de tweede helft, vormde het keerpunt in de wedstrijd.

Bayern wist zich tijdens de stormloop aanvankelijk geen raad met het grote aantal kansen. Na een waarschuwingsschot van Elber tegen de lat miste aanvoerder Effenberg een strafschop. Hij schoot de bal hard in de hoek, maar doelman César redde met een flitsende reactie. Effenberg herstelde zich in de slotfase. Eerst zorgde hij voor de gelijkmaker, na een combinatie met Elber. Vervolgens bracht hij zijn ploeggenoten in een overwinningsroes met zijn bezielende leiding.

De Peruaan Pizarro, ingevallen voor de Braziliaan Paulo Sergio, maakte vlak voor tijd de winnende treffer. De clubtopscorer van Bayern verschafte zijn ploeg een redelijke uitgangspositie voor de return in Madrid. Volgens de statistieken zijn de kansen fifty-fifty. Real versloeg Bayern twee jaar geleden in de Champions League. Vorig seizoen waren de rollen omgedraaid. In beide gevallen was de onderlinge winnaar de latere winnaar van de Champions League.

De twee andere kwartfinaleduels staan voor vanavond op het programma. Liverpool ontvangt Bayer Leverkusen. Barcelona gaat op bezoek bij Panathinaikos.