Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de uitblijvende luchtsteun voor de Nederlandse VN-militairen ten tijde van de val van Srebrenica in 1995. Verder de resultaten van een nieuwe peiling naar de zetelverdeling bij de komende Kamerverkiezingen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de gevolgen voor de muziekindustrie van het gratis downloaden van muziek. Verder een portret van een orthodoxe jood en oud-tankcommandant die vlakbij het hoofdkwartier van Yasser Arafat woont. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de groep vredesactivisten in Israël en een reportage over misstanden in ziekenhuizen met betrekking tot de verzorging van oude mensen. Ned.3, 22.30-22.55u.

Slot Rottenberg. Gesprek met lijsttrekker van D66 Thom de Graaf over komende verkiezingen. Ned.3, 23.15-23.55u.

DOCUMENTAIRE

Mens & lijf. Aandacht voor de relatief onbekende ziekte osteoporose, ook wel botontkalking genoemd. Bij deze ziekte wordt de botmassa zo klein dat iemand bij de kleinste verzwikking, misstap, struikeling, val of zelfs handdruk een botbreuk kan oplopen. RTL5, 20.00-20.30u.

Per saldo. Voorlaatste aflevering van een serie over economie gaat over waterstof als brandstof voor onze auto's. In Duitsland is al een pompstation waar water getankt kan worden. Maar waarom rijden we dan nog niet allemaal op waterstof? Ned.3, 20.00-20.28u.

Werelden: Jesus Christ Airlines. Betrokkenen kijken terug op de luchtvaartlijn JCA, Joint Church Aid, die eind jaren zestig voor grootschalige hulpacties voor het door hongersnood en burgeroorlog geteisterde Biafra werd opgezet. De piloten veranderen de naam in Jesus Christ Airlines. Ned.1, 22.50-23.43u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Panathinaikos tegen FC Barcelona in de Champions League. Verder een samenvatting van Liverpool tegen Bayer Leverkusen. Ned.2, 20.25-23.42u.

KUNST

Het uur van de wolf: Cine ambulante. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.28-21.28u.

Barend & Van Dorp. Onder meer een gesprek met de directeur van Christie's in Nederland, Job Ubbens. RTL4, 22.30-23.30u.

FILM

. Rebel without a Cause (Nicholas Ray, 1955, VS). Archetypische jeugdfilm maakte van James Dean (1931-1955) een ster én de verpersoonlijking van de rusteloze en onbegrepen Amerikaanse jeugd van de jaren vijftig. Deze rebellen hadden wel degelijk een zaak: ze zochten naar oprechtheid en leden onder de hypocrisie van versleten idealen. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Falling down (Joel Schumacher, 1993, VS). Michael Douglas geeft nonchalant verbeten gestalte aan een man die een spoor van terreur door Los Angeles trekt, uit woede over de lelijkheid en het onfatsoen van de grote stad. Pompeuze vormgeving ondergraaft het venijn van deze boze film. Met Robert Duvall als Douglas' positieve spiegelbeeld. SBS6, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

.Aliens (James Cameron, 1986, VS). Oorspronkelijkheid en subtiele stijl van Alien (Ridley Scott, 1979) werden in vervolgfilm vervangen door harde actie. Desondanks geslaagd als sciencefiction-griezelfilm vanwege perfect uitgevoerde shockeffecten en Sigourney Weavers geprolongeerde rol van onconventionele superheldin. Planeet blijkt overspoeld door familieleden van het haar bekende buitenaardse monster. V8, 22.15-0.45u., met reclame.

Rollerball (Norman Jewison, 1975, VS). Een buitengewoon gewelddadige hockey-variant in de overigens geweldloze samenleving van deze eeuw, met afkeurende bewondering in beeld gebracht in spectaculaire parabel. Met James Caan. BBC1, 0.35-2.40u.

RADIO

Kunststof. De voor zijn provocerend gedrag op Radio 3 FM bij KRO en VARA ontslagen deejay Giel Beelen mag terugkeren bij de Avro. Een gesprek met deze dwarse discjockey. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van columniste Ileen Montijn een gesprek met Dolph Kohnstamm naar aanleiding van zijn boek Ik ben ik, de ontdekking van het zelf. In het tweede uur vertelt vertaler Paul van den Hout over zijn debuut Oud heden. Ook praat Rikki Holtmaat over haar roman De Vertellers. Tot slot een muzikaal portret van Jason Molina. 747AM, 22.02-24.00u.