Serie protesten tegen Israël op komst

Vanaf vrijdag zullen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam protestacties worden georganiseerd tegen de bezetting van Palestijnse gebieden door het Israëlische leger.

Een grote landelijke demonstratie op 13 april in Amsterdam moet een reeks protestbijeenkomsten tegen Israël afsluiten. Organisatoren verwachten minimaal 10.000 betogers op de slotmanifestatie die zal beginnen op de Dam en eindigen op het Museumplein.

De grote demonstratie wordt georganiseerd door het platform Stop de Oorlog tegen de Palestijnen, dat vorige week voor dit doel is opgericht. Het initiatief ligt bij migrantenorganisaties in Amsterdam, zegt Wim Lankamp die namens het Nederlands Palestina Komitee deelneemt aan het platform. Sprekers van GroenLinks, de Socialistische Partij en D66 zullen toespraken houden.

Demonstranten zullen pleiten voor onmiddellijke terugtrekking van Israël uit alle in 1967 bezette Palestijnse gebieden, ontruiming van alle joodse nederzettingen in de bezette gebieden, stopzetting van de landonteigening en de verwoesting van huizen van Palestijnen. Ook willen ze dat de Europese Unie sancties treft tegen Israël en dat Nederland de wapenhandel met Israël stopzet. Het Landelijk Netwerk Marokkaanse Organisaties in Nederland (LANMON), dat twaalf organisaties omvat, houdt aanstaande vrijdag een ,,stille bijeenkomst'' op de Dam in Amsterdam tegen het geweld van ,,de fascist'' Sharon, aldus initiatiefnemer Abdu Menebhi. Hij roept de Nederlandse regering, parlementsleden en politieke partijen op om stelling te nemen tegen de Israëlische politiek van ,,onderdrukking en terreur''. Menebhi hoopt dat de Marokkaanse gemeenschap in Nederland door vreedzame acties haar steun betuigt aan het Palestijnse volk. Volgens Menebhi zullen vrijwilligers van de eigen ordedienst erop toezien dat de demonstratie niet uit de hand loopt. Volgens Jamal Ftieh van het Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland voelen opvallend veel Marokkaanse Nederlanders zich solidair met Palestijnen omdat ,,het geweld van Israël op termijn gericht zal zijn tegen alle Arabieren''.

Ook hij streeft een vreedzame oplossing van het conflict na en keurt hij aanslagen op Israëlische burgers af. ,,Acties tegen militairen en kolonisten zijn wel gerechtvaardigd,'' zegt Ftieh. ,,Kolonisten komen uit alle hoeken van de wereld en bezetten de mooiste Palestijnse gebieden.'' Op enkele Marokkaanse websites zijn naast overwegend gematigde reacties ook enkele agressieve boodschappen te lezen. ,,Ze moeten die Sharon aan de hoogste boom ophangen.''