Powell is tegen idee ballingschap Arafat

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, heeft gisteren de suggestie van de Israëlische premier Sharon afgewezen dat de Palestijnse leider Arafat moet worden verbannen. Vanavond houden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken spoedoverleg over de crisis.

,,Wij denken dat voorzitter Arafat nog een steeds een rol te spelen heeft'', zei Powell gisteren tegen het Amerikaanse televisiestation ABC. Powell, die gisteren op vijf televisiestations de Amerikaanse opstelling in de crisis in het Midden-Oosten toelichtte, zei dat de VS met Arafat willen samenwerken op zijn huidige verblijfplaats. ,,Hem in ballingschap zenden zal hem slechts een andere plaats geven om vandaar dezelfde activiteiten te ondernemen en dezelfde boodschappen te geven die hij nu geeft'', aldus Powell.

Powell, die gisteren voor de derde keer sinds vrijdag met Sharon telefoneerde, zei te verwachten dat de Israëlische bezetting ,,een paar weken'' zal duren. Hij zei dat hij niet kan voorspellen wanneer ,,de Israëliërs hun beslissing zullen nemen dat ze kunnen terugtrekken''. Powell riep opnieuw niet op tot een Israëlische terugtrekking. Hij zei wel dat Arafat meer moet doen aan de bestrijding van terrorisme.

Volgens Powell is de Israëlische operatie gericht op het ,,uitroeien van terroristen'' en ,,deze infrastructuur van terrorisme''. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Straw, nam gisteren voor de BBC nadrukkelijk afstand van de Israëlische aanpak: ,,Er is geen militaire oplossing voor deze wanhopige situatie.''

Powell verwierp gisteren suggesties van onder anderen Congresleden dat hij nu naar het Midden-Oosten moet reizen voor bemiddeling, in plaats van dit over te laten zijn gezant Anthony Zinni die ter plekke is. ,,Ik ben altijd bereid naar welke plaats dan ook toe te gaan als het een nuttig doel dient'', zei Powell die de tijd hiervoor nu niet rijp acht. ,,We zijn nauw betrokken en ik heb de juiste rol gespeeld in de laatste weken.''

Onder anderen zijn voorgangster, oud-minister Madeleine Albright, riep Powell gisteren op de bemiddeling ter hand te nemen. ,,Ik denk dat het zeer, zeer belangrijk is voor de minister om zelf deel te nemen aan de discussies'', zei Albright.