Popgroep Volumia! houdt er mee op

De Limburgse popgroep Volumia! houdt er na tien jaar mee op. Gisteren kondigde de groep tijdens een persconferentie in het Amsterdamse hotel The Grand aan dat het eerder aangekondigde concert van 18 april in de Amsterdamse Music Hall hun laatste zal zijn. Zanger Xander de Buisonjé begint daarna aan een solocarrière. Drie andere groepsleden richten samen een nieuwe rockgroep op, The Crox.

Volumia! begon als coverband, opgericht door De Buisonjé en toetsenman Axel Lindelauf. Dit tweetal haalde de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer/songwriters. In de zeven man en twee vrouwen sterke groepsbezetting van Volumia! hadden ze in 1997 hun eerste hit met Het is over, gevolgd door andere zelfgeschreven succesnummers als Afscheid, Hou me vast en Eeuwig zou te kort zijn. Van het debuutalbum Volumia! uit 1998 werden meer dan 350.000 exemplaren verkocht en dat maakte hen tot de best verkopende Nederlandstalige pop-act na Marco Borsato. Xander de Buisonjé werd een meisjesidool, bewonderd om zijn strakke fotomodellenuiterlijk en aanbeden om zijn romantische zang. In het serieuze popcircuit werd Volumia! verguisd om de gladde en bombastische muziek, die in diepgang achterbleef bij andere Nederlandstalige groepen als De Dijk en Bløf. Wel won Volumia! een recordaantal Edisons, TMF-Awards en platina platen.

In 2000 baarde Volumia! opzien met een Limburgse tournee in samenwerking met de St. Gabriel-fanafare uit Hoensbroek, de thuisbasis van trompettist Eric van Oppen. Na het album Puur hield de groep vorig jaar een theatertournee. Manager en gitarist Hans-Paul Nieskens verklaarde gisteren in The Grand dat Volumia! terugkijkt op ,,tien fantastische jaren waarvan we allemaal met volle teugen hebben genoten''. Als reden voor het uiteengaan wordt opgegeven dat ,,sommige bandleden aan nieuwe uitdagingen toe zijn''.