Pakistan steunt `broeder' Karzai

Pakistan, lange tijd de belangrijkste bondgenoot van de Talibaan, en buurland Afghanistan hebben het recente verleden begraven, en zullen voortaan ,,broederlijk'' samenwerken. De Pakistaanse president Pervez Musharraf en de Afghaanse interimleider Hamid Karzai hebben dat gisteren gezegd op een gezamenlijk persconferentie in Kabul.

Tijdens zijn eerste bezoek aan de Afghaanse hoofdstad na de verdrijving van de Talibaan, onderstreepte president Musharraf de radicale koerswijziging die Pakistan heeft ingezet ten aanzien van zijn buurland. ,,Ik heb volstrekt duidelijk gemaakt aan mijn broeder (Karzai) dat Pakistan slechts één doelstelling heeft: Afghanistan te steunen en mijn broeder en zijn regering te steunen bij al hetgeen hij wil doen in Afghanistan'', aldus Musharraf. ,,Ons plan is zijn plan.''

Karzai, die na zijn aantreden al eerder een bezoek had gebracht aan Islamabad, noemde Musharrafs bezoek ,,een dag waar ik persoonlijk lange tijd naar heb uitgekeken''. Karzai zei ook dat het bewind van de door Pakistan gesteunde Talibaan, van 1996 tot afgelopen najaar, slechts een korte periode uitmaakt in de eeuwenlange goede relaties tussen Afghanistan en Pakistan. ,,We hebben die korte periode begraven'', aldus Karzai.

Op dit moment bevinden zich in Afghaanse gevangenissen nog honderden Pakistani die hebben meegevochten aan de zijde van de Talibaan. Karzai beloofde zich te zullen bekommeren om hun lot en stelde de spoedige vrijlating in het vooruitzicht van die ,,jongens, jongemannen die niet betrokken zijn geweest bij terrorisme, zij die eenvoudige mensen zijn.''

De Pakistaanse steun aan de Talibaan verliep grotendeels via de geheime dienst ISI. Musharraf, die in oktober 1999 de macht greep in Pakistan, zei dat de ISI volledig onder zijn controle staat en gehouden is aan de koerswijziging die de regering na de elfde september heeft ingezet. ,,Laat me u geruststellen dat de ISI doet of juist niet doet wat ik zeg dat ze moet doen of niet.''

Musharraf zei ook dat Pakistan zich volledig inzet bij het opsporen van terroristen op zijn grondgebied. Hij verwees naar de recente arrestatie van tientallen verdachten van Al-Qaeda.