`Overname SAB van brouwerij Miller'

De Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SAB wil voor 5 miljard dollar (5,7 miljard euro) de Amerikaanse brouwer Miller overnemen van het tabaks- en voedingsconcern Philip Morris. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag. De nieuwe combinatie zou de tweede brouwer ter wereld worden gemeten naar het aantal verkochte hectoliters, en daarmee het Nederlandse Heineken en het Belgische Interbrew passeren. SAB en Philip Morris zijn volgens de krant verwikkeld in ,,exclusieve onderhandelingen'' die de komende weken tot resultaat kunnen leiden.

De geplande overname past in een reeks grote overnames in de biersector van de afgelopen jaren, zoals de aankoop van Bass door Interbrew en de overname van de bierbrouwerijen van het Franse Danone door het Britse Scottish & Newcastle.

Miller is de op één na grootste brouwer in de Verenigde Staten met een marktaandeel van zo'n 20 procent. De divisie doet het – tegenover de sterke concurrent Anheuser-Busch met het merk Budweiser – al jaren minder goed dan de twee andere divisies van Philip Morris: de tabak met een merk als Marlboro en voeding met merken als Philadelphia smeerkaas.

In het verleden is ook Heineken genoemd als mogelijke koper van Miller, maar de Nederlandse firma zou door het kopen van een grote Amerikaanse brouwer het imago van zijn Heineken-merk als chique importbier in de VS op het spel zetten. Ook zou – vertelde topman K. Vuursteen van Heineken – bij een overname van Miller door Heineken de concurrentiepositie ten opzichte van Anheuser-Busch drastisch veranderen.