Mottenman Richard Gere slaat vleugels uit

Er is zoveel meer tussen hemel en aarde, dat zelfs nu het succes van een serie als The X-Files begint te luwen, er nog voldoende half ware bovennatuurlijke geschiedenissen overblijven om te verfilmen. The Mothman Prophecies bijvoorbeeld is geïnspireerd door de legende van de mottenman, een mansgroot nachtvlinderachtig wezen met roodgloeiende ogen dat volgens de in de film ontrafelde mythologie opduikt om onheil aan te kondigen. Journalist John A. Keel schreef er halverwege de jaren zeventig een boek over, nadat hij eind jaren zestig onderzoek had gedaan naar verschijningen van de mottenman in Point Pleasant in West-Virginia. Honderden mensen beweerden het wezen gezien te hebben, al dan niet vergezeld van voorspellende visioenen en andere geheimzinnige verschijnselen en kort daarna stortte er op kerstavond een brug in.

Regisseur Mark Pellington wist na de zwarte paranoia-thriller Arlington Road wel raad met de achterdochtige atmosfeer in zijn verfilming van Keels boek. Hoofdrolspeler Richard Gere is als rouwende weduwnaar John Klein extra bevattelijk voor suggestieve berichten van gene zijde en ziet er bij tijd en wijle zelf wel uit als een zwarte vlinder, met zijn regenjas en grauwe gezicht. Hoe Washington Post-onderzoeksjournalist Klein op een avond in Point Pleasant verzeild raakt, terwijl hij enkele honderden kilometers verderop moest zijn, The Mothman Prophecies doet geen enkele moeite zich dat af te vragen. Maar het gemak waarmee dat soort mysterieuze zaken die de aandacht van de toeschouwer zouden moeten prikkelen naar het rijk der voldongen onverklaarbare feiten worden verwezen, is armzalig. Net als acteerveteraan Alan Bates als de aan alle clichés van de geschifte geleerde beantwoordende Dr. Leek (= Keel). Morsig en somber waarzegt hij herhaaldelijk Hamlets verzuchting dat er meer tussen hemel en aarde is dan wij met al onze filosofie kunnen bevroeden. Die constatering alleen rechtvaardigt deze halfbakken thriller niet.

The Mothman Prophecies. Regie: Mark Pellington. Met: Richard Gere, Laura Linney, Will Patton, Debra Messing, Lucinda Jenney, Alan Bates. In 50 bioscopen.

    • Dana Linssen