Met paspoort naar stadion

De voetbalclub Haarlem gaat in elk geval voor de rest van het seizoen alle toeschouwers hun paspoort vragen, voordat zij het stadion mogen betreden. Op die manier hoopt de eerstedivisieclub 58 relschoppers uit te sluiten die zich eerder hebben misdragen. Haarlem wordt daarmee de eerste club die op die manier zijn gewenste en ongewenste supporters gaat scheiden bij thuiswedstrijden.

Zondag werd de wedstrijd tussen Haarlem en Stormvogels/Telstar gestaakt wegens beledigende spreekkoren aan het adres van Germaine Levant van Stormvogels/Telstar, die een half jaar geleden betrokken was bij een verkeersongeval waarbij een zwangere vrouw haar ongeboren kind verloor.

Volgens woordvoerder John Drieskens van Haarlem krijgen de 58 als `hooligan' geregistreerde supporters nog deze week een aangetekende brief van de club waarin staat dat zij niet meer welkom zijn. ,,Wij kennen hun namen en adressen. Een overgrote meerderheid van die 58 mensen was zondag betrokken bij het incident. Zij komen er in elk geval dit seizoen niet meer in, en langer dan dit seizoen. We willen hiermee een heel duidelijk signaal geven.''

Haarlem wilde de groep van 58 ordeverstoorders eerder een stadionverbod laten opleggen, maar slaagde daar niet in, omdat de raddraaiers eind vorig jaar als groep waren opgepakt. Dat gebeurde toen zij buiten de reglementen van de club om de zogeheten combiregeling wisten te omzeilen bij de uitwedstrijd tegen streekgenoot Stormvogels/Telstar. ,,We kregen het op die manier helaas niet voor elkaar om ze uit het stadion te weren'', aldus Drieskens.

Rob de Leede van de KNVB noemt het idee van Haarlem prijzenswaardig, en zegt dat de paspoortcontrole zeker kan helpen bij kleinere wedstrijden. Bij grote wedstrijden voorziet de KNVB echter veel praktische problemen. Het wordt heel duur en zal veel tijd kosten voor een wedstrijd waar 30.000 toeschouwers het stadion in moeten, aldus De Leede.

Haarlem speelt op vrijdagavond 12 april zijn eerst volgende thuiswedstrijd, tegen Heracles. De club trekt bij zijn thuiswedstrijden dit jaar gemiddeld 1.671 toeschouwers, aldus de website.

    • Rob Schoof