Loongroei Heineken

De raad van bestuur van bierbrouwer Heineken heeft zijn inkomen het afgelopen jaar zien verdubbelen. Bestuursvoorzitter K. Vuursteen, die eind deze maand met pensioen gaat, verdiende vorig jaar met 1,8 miljoen euro ruim twee keer zoveel als in 2000. Dat blijkt uit het jaarverslag van Heineken.

De inkomstenstijging van de bestuurstop is volledig toe te schrijven aan bonussen en winstdelingen. De hogere tantièmes worden onder meer verklaard door de hogere winst die de brouwer vorig jaar boekte. Een eenmalige bonus zorgt voor de grootste inkomstenstijging. De bonus is afhankelijk van de koersontwikkeling van het aandeel en besloeg vorig jaar ruwweg anderhalf maal het vaste jaarsalaris van de bestuurders. Het is voor het eerst dat Heineken de bonus, die in het verleden één keer in de drie jaar werd uitgekeerd, openbaar maakt. Heineken heeft geen optieregeling, de bonus compenseert dat.