Kritiek politie op voetbalclubs

De clubs in het betaalde voetbal en de KNVB moeten zelf de veiligheid rond voetbalwedstrijden ter hand nemen en bepalen welke toeschouwers ze wel en niet in hun stadions willen hebben. Dat zegt de Arnhemse korpschef C. Bakker, portefeuillehouder voetbalzaken in de Raad van Hoofdcommissarissen. Bakker vindt het kwalijk dat de clubs in het betaalde voetbal de stadionvakken waarin risicosupporters zitten, steeds groter maken, en de vakken voor de gewone voetbalfan steeds kleiner. Nu wordt volgens hem een ad-hoc-beleid gevoerd met schadelijke gevolgen voor het belangrijkste werk van de politie, misdaadbestrijding en opsporing, en daar hoort de organisatie van voetbalwedstrijden niet bij.

Bakker vindt dat de clubs hun `marketingstrategie' zodanig moeten aanpassen dat alleen supporters in de stadions kunnen komen die zich niet hebben schuldig gemaakt aan vandalisme. Volgens de hoofdcommissaris heeft Feyenoord een goed werkend systeem. Daar krijgen supporters die zich goed gedragen een clubcard, en daarmee voorrang bij het kopen van kaartjes voor uitwedstrijden.

Vorige week werden bij hevige rellen meer dan honderd arrestaties verricht rond de bekerwedstrijd Ajax 2-Utrecht in de Amsterdam Arena. J. van Riessen, waarnemend korpschef in Amsterdam, vraagt zich openlijk af of het nog wel maatschappelijk verantwoord is dat de politie 350 man moet inzetten bij een voetbalwedstrijd. ,,We moeten ons afvragen of we de burger daardoor niet tekortdoen'', aldus Van Riessen.

H. Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, meent dat de politiek en justitie ervoor moeten zorgen dat er een strafrechtelijk stadionverbod komt voor supporters die zich hebben misdragen. ,,Wij pleiten daar al jaren voor. Er gaat een enorme preventieve werking van uit.'' Nu krijgen die supporters wel een civiel stadionverbod, maar zij hoeven zich tijdens wedstrijden niet te melden bij de politie. Daardoor zitten er nog steeds regelmatig mensen met een stadionverbod op de tribunes, aldus Kesler.

Ook Ajax krijgt een knauw van de KNVB. Kesler noemt de supporters van Ajax ,,op dit moment een structureel probleem''. Hij vindt dat Ajax supporters die zich niet gedragen, niet meer moet meenemen naar uitwedstrijden.

Op 21 april speelt Ajax 1 tegen Utrecht. Plaatsvervangend korpschef Van Riessen heeft op voorhand laten weten dat hij voor die wedstrijd niet opnieuw 350 man politie zal inzetten. Dat zal hij volgende week inbrengen in het driehoeksoverleg van politie, justitie en burgemeester Cohen. Volgens de woordvoerster van Cohen is het een optie om die wedstrijd zonder supporters van FC Utrecht te laten spelen. ,,We zien niets meer in combi-kaarten of andere oplossingen waardoor er toch supporters van bezoekende clubs binnenkomen die vervolgens de boel vernielen. Je kunt je ook afvragen of opgepakte supporters volgend seizoen nog wel in aanmerking moeten komen voor een seizoenskaart.''