KPMG kijkt naar cijfers bij Andersen

Accountants- en advieskantoor KPMG Nederland is gisteren, vooruitlopend op een mogelijke overname, begonnen met een boekenonderzoek bij concurrent Andersen Nederland.

Hoewel de lokale Andersen-kantoren in zes landen zijn afgehaakt, zegt Andersen dat in 77 landen nu een boekenonderzoek plaatsvindt door KPMG bij Andersen-vestigingen. Dat onderzoek moet vóór eind april afgerond zijn. Tot nu werd voor de overnamebesprekingen uitgegaan van eind juni. Reden om de gesprekken snel te voltooien is de onrust die anders ontstaat onder medewerkers en cliënten van Andersen.

De personele gevolgen van een overname door KPMG zijn onduidelijk. Het onderzoek richt zich vooral op de kwaliteit van de contracten die Andersen met zijn cliënten (grote ondernemingen) heeft afgesloten. Ook de aansprakelijkheid wordt bekeken. Mogelijk kunnen partners van Andersen achteraf met claims geconfronteerd worden wegens het Enron-schandaal in de Verenigde Staten.

Andersen Nederland onderstreept dat de gesprekken op basis van gelijkwaardigheid worden gevoerd. ,,Wij kijken zelf ook kritisch naar de boeken van KPMG'', zegt een woordvoerder. ,,Wij hebben bijvoorbeeld heel aantrekkelijke cliënten.'' KPMG is in Nederland veel groter dan Andersen Nederland waar 1.700 mensen werken. Het gaat om accountants, fiscalisten, consultants, notarissen en advocaten. KPMG Nederland heeft ruim 5.000 mensen in dienst. In andere landen, zoals Spanje, is Andersen marktleider.

In zes van de 84 landen waar beide kantoren zitten zijn de besprekingen tussen KPMG en Andersen mislukt. Gisteren werd bekend dat Andersen Spanje met concurrent Deloitte & Touche fuseert. In andere landen is Andersen in zee gegaan met PriceWaterhouseCoo-pers of Ernst & Young.

Andersen kwam in Amerika in opspraak door zijn betrokkenheid bij het faillissement van de Amerikaanse energiehandelaar Enron. Andersen wordt strafrechtelijk vervolgd voor het vernietigen van bewijsmateriaal. Verschillende grote Amerikaanse klanten van Andersen stapten over naar een andere accountant.