Israël bezet meer Palestijnse steden

Het Israëlische leger heeft in zijn offensief op de Westelijke Jordaanoever vannacht ook de steden Jenin en Salfit met honderden tanks en pantservoertuigen bezet.

Volgens Palestijnse bronnen zijn in Jenin schietpartijen uitgebroken. Drie Palestijnen, onder wie een kind, zijn daarbij gedood. In Bethlehem, dat gisteren werd bezet en zoals ook andere bezette steden tot gesloten militaire zone verklaard, hebben naar schatting 120 gewapende Palestijnen hun toevlucht gezocht in de Geboortekerk.

De Palestijnse leider Arafat, die sinds vrijdag in zijn hoofdkwartier in Ramallah wordt belegerd door Israëlische troepen, riep de wereld gisteren op te interveniëren tegen aanvallen op kerken en moskeeën. Israëlische troepen verhinderden tientallen kerkleiders en andere geestelijken vanochtend om een vredesboodschap in Bethlehem af te leveren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei gisteren dat het Israëlische offensief ,,misschien weken'' kan duren. Tegelijk keerde hij zich tegen uitspraken van de Israëlische premier Sharon over de eventuele verbanning van Arafat. De Palestijnse leider zelf onderstreepte gisteren dat hij alleen als ,,martelaar'' zijn hoofdkwartier zal verlaten. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, bezwoer tegelijk dat er geen plannen bestaan om Arafat te verbannen.

De Europese Unie heeft voor vanavond een spoedvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken over het Israëlisch-Palestijnse geweld bijeengeroepen. Commissievoorzitter Prodi zei vanochtend dat de huidige Amerikaanse bemiddeling ,,niet volstaat''.

Het Israëlische leger heeft volgens de krant Ha'aretz een document gevonden dat zou bewijzen dat Arafat verantwoordelijk is voor de Palestijnse zelfmoordaanslagen. Het leger zou het hebben gevonden tijdens een inval in het kantoor van Fuad al-Shubaki, hoofd van de financiële dienst van het Palestijnse Gezag, in Ramallah. Het gaat om een lijst van rekeningen van de Aqsa-Brigades voor het Palestijnse Gezag voor uitgevoerde zelfmoordaanslagen. Volgens Israël is de handtekening van Shubaki bewijs van betrokkenheid van Arafat bij terreurdaden.

Israëlische militairen en Libanese guerrillastrijders beschoten elkaar voor de tweede achtereenvolgende dag. Israël en de Libanese Hezbollah waarschuwden elkaar voor zware vergelding. Het Libanese leger kondigde vanochtend een ,,hergroepering'' van de Syrische troepen in Libanon aan, zonder bijzonderheden te geven.