HBG: `Strategie mislukt'

Bouwer HBG hield zijn laatste vergadering voor aandeelhouders. Na de voorgenomen overname door Dragados houden beleggers hun mond.

HBG-bestuursvoorzitter Carel-Jan Reigersman liep gisteren, voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering, door de zaal. Hij schudde handen, stelde zijn president-commissaris aan beleggers voor en wisselde blikken met oud-werknemers. ,,Dit kan de laatste zelfstandige aandeelhoudersvergadering van HBG zijn'', zegt Reigersman even later. Enige trots klinkt in zijn stem door.

Als zijn opzet slaagt, wordt een van Nederlands grootste bouwbedrijven nog dit jaar van de beurs gehaald. HBG wordt overgenomen door de Spaanse bouwgigant Grupo Dragados en krijgt daarna een nieuwe notering, zowel in Madrid als in Amsterdam.

De aandeelhouders van HBG leken zich gisteren echter minder druk over de bouwer te maken dan ze de afgelopen jaren hebben gedaan. ,,We hebben nogal wat meegemaakt met dit bedrijf'', morde een kleine belegger. HBG is de afgelopen jaren het middelpunt geweest van de zogenoemde baggeroorlog, waarin HBG's winstgevende baggerdivisie HAM inzet van verschillende veldslagen tussen grote Nederlandse bouw- en baggerbedrijven was. Daaruit volgden vijandige biedingen op HBG en een rechtszaak, die uitmondde in een veroordeling tot wanbeleid van het bestuur van HBG.

Voorlopige uitkomst is dat HBG's fusie met de baggerdivisie van Ballast Nedam nu is uitgevoerd, dat het bedrijf in cassatie is gegaan tegen de wanbeleid-uitspraak en dat HBG nu onaantastbaar lijkt voor Nederlandse biedingen. Dragados biedt 21,25 euro per aandeel in contanten voor HBG.

Het bestuur van HBG koos in tegenstelling tot het verleden gisteren voor een schuldbewuste aanpak. De strategie om de bedrijfsresultaten van HBG te verbeteren werkte niet, liet Reigersman zijn toehoorders weten.

HBG besloot in 2000 na een reeks tegenvallende financiële jaarresultaten tot een naar eigen zeggen ,,drastische koerswijziging''. Het stelde zichzelf ten doel in 2003 een bedrijfsresultaat van 200 miljoen euro te behalen. De bestuurders van de bouwer verbonden hieraan zelfs hun lot.

Maar naar uit een bericht aan de aandeelhouders blijkt is het HBG inmiddels duidelijk geworden dat het concern de eigen doelstellingen niet gaat halen. Het concern ziet zich nu ,,gedwongen de snelheid van de invoering van het programma op meerdere fronten op te voeren. Het is voor HBG moeilijk de strategische doelstellingen in een korte tijdsspanne en volledig op eigen kracht te realiseren.''

Volgens de bouwer zijn de verslechterende marktomstandigheden in de bouw en op korte termijn mogelijke fusies in de consultancy-sector de oorzaak van het mislukken van de strategie.

Waar HBG enkele maanden geleden zou zijn bedolven onder de kritiek, lijken aandeelhouders zich nu nauwelijks te storen aan HBG's erkenning van het gefaalde beleid. De oplossing van de problemen ligt voor HBG nu in de overname door het Spaanse Dragados. ,,Wij zijn nog nooit weggelopen voor veranderingen. HBG verenigt vele culturen in zich.''

Het is onduidelijk of Grupo Dragados alle bedrijfsonderdelen van HBG wil aanhouden. Reigersman: ,,Ik ga ervan uit ze alle winstgevende activiteiten behouden. Maar we hebben geen garanties.''