Forse sanering Dexia door beursmalaise

Dexia Bank Nederland gaat als gevolg van de malaise op de financiële markten fors saneren. De zakenbank, vorig jaar gevormd na de samenvoeging van Bank Labouchere en Kempen & Co, schrapt bijna eenderde van de voltijdbanen. Daardoor verdwijnen 350 tot 400 arbeidsplaatsen. Bij de bank werken ongeveer 1.300 mensen.

Dat heeft C. Horstra, secretaris van de raad van bestuur van Dexia Bank Nederland, vanmorgen bevestigd. Volgens Dexia (onder meer vermogensbeheer, aandelenhandel en advies) is de ingreep noodzakelijk vanwege de slechte omstandigheden op de effectenbeurzen. Hoe groot de voorziening voor de reorganisatie is kon de woordvoerster van Dexia vanmorgen niet aangeven. ,,De adviesaanvraag moet eerst nog naar de ondernemingsraad.''

De aangekondigde reorganisatie treft vooral Labouchere-onderdelen. Dexia stopt met beleggingsadvies aan particulieren, en gaat zich concentreren op vermogensbeheer. De beleggingsadviespraktijk van Labouchere is recentelijk een aantal keer negatief in het nieuws gekomen, nadat bekend werd dat `gedupeerde' particuliere beleggers rechtszaken tegen de bank hadden aangespannen.

Ook zullen arbeidsplaatsen vervallen bij het Labouchere-onderdeel financial products, dat onder meer Legio Lease aan de man brengt. De beleggingsproducten van Legio Lease liggen de laatste tijd onder vuur. Zo waarschuwde een paar maanden geleden de Autoriteit Financiële Markten beleggers voor aandelenleaseproducten, waaronder die van Legio Lease, omdat de beloofde rendementen nooit zouden kunnen worden waargemaakt.

Dexia Bank huist sinds gisteren in een nieuw kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Ook is er een kantoor in aanbouw op de IJ-oever in Amsterdam. ,,Dat wordt nu wel wat te groot. Wij gaan een aantal verdiepingen onderverhuren.''

Het kantoor aan de IJ-oever kreeg het Frans-Belgische moederconcern Dexia in handen door de overname van Bank Labouchere in 2000. Deze bank werd vorig jaar samengevoegd met Kempen, dat in mei door Dexia werd gekocht voor 1,05 miljard euro (een overnamepremie van 36 procent).

Dexia Bank Nederland moet haar resultaten nog bekendmaken. Het moederconcern sprak in september de verwachting uit dat 2001 een aanzienlijke groei zou laten zien.