Enterprise mooie aanwinst voor Shell

Niemand kan Shell dezer dagen van zelfgenoegzaamheid betichten. Het Nederlands-Britse energieconcern heeft een bod van 4,3 miljard pond (6,9 miljard euro) uitgebracht op het Britse Enterprise Oil, één week na de overname voor 3 miljard dollar van het Amerikaanse Pennzoil-Quaker State. Voor een bedrijf dat niet heeft meegedaan aan de laatste grote consolidatiegolf in de olie-industrie is Shell aardig bezig de achterstand in te lopen.

Bovendien slaagt Shell erin de kosten in de hand te houden, grotendeels dankzij beloften om bij de aangekochte ondernemingen te bezuinigen. Ten opzichte van de koers van Enterprise vóórdat de speculatie toesloeg betaalt Shell een premie van ongeveer 1 miljard pond. Maar het concern beweert zo'n 140 miljoen pond te kunnen bezuinigen door te snijden in elkaar overlappende activiteiten in de Noordzee, op de hoofdkantoren van beide bedrijven en in Noorwegen. Vermenigvuldigd met een factor tien compenseren deze synergievoordelen de betaalde premie ruimschoots.

En ook al is het aanbod van Shell om 725 pence per aandeel te betalen een historisch hoogtepunt voor Enterprise, dan nog betaalt Shell slechts ongeveer 4 dollar per vat voor bewezen en waarschijnlijke olie- en gasreserves. Het zou zo'n 4,50 dollar per vat kosten om zelf op zoek te gaan naar olie- en gasvoorraden. In strategisch opzicht is het kopen van een olie- en gasproductiebedrijf precies waar Shell al enige tijd behoefte aan had. Nu het concern zijn eigen productiedoelstellingen vorig jaar heeft teruggeschroefd, is de door Enterprise ingebrachte productiegroei van 6 procent meer dan welkom.

Maar net als in het geval van een paar andere recente overnamepogingen door Shell – het Amerikaanse Barrett en het Australische Woodside – is Enterprise geen bekeken zaak.

Andere oliemaatschappijen hebben ooit overwogen een bod op Enterprise uit te brengen en kunnen door de bekendmaking van Shell in de verleiding gebracht worden dat alsnog te doen. Belangrijkste kandidaat is Eni, dat eerder rekende met 105 miljoen pond synergievoordelen bij een overname van Enterprise. Alsof dat nog niet afschrikwekkend genoeg is, gaf topman Vittorio Mincato vorige week aan dat hij niet bereid was meer dan 680 pence per aandeel voor Enterprise te betalen. Nu zijn herbenoeming in mei aanstaande is, kunnen deze woorden Mincato wel eens zwaar op de maag vallen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.