DSM stoot petrochemie af

Chemiebedrijf DSM verkoopt zijn petrochemie aan het Saoedische bedrijf Sabic voor 2,25 miljard euro. Bestuursvoorzitter P. Elverding van DSM noemde de verkoop vanochtend in een toelichting ,,een emotionele gebeurtenis''. DSM is vijftig jaar actief geweest in de petrochemie.

Twee jaar geleden kondigde DSM al aan om de petrochemie te verkopen en zich te gaan concentreren op hoogwaardige producten, zoals ingrediënten voor genees- en voedingsmiddelen. Sabic daarentegen is al een aantal jaren op zoek naar mogelijkheden om juist zijn petrochemie-activiteiten uit te breiden, en voet te krijgen op Europese bodem. Het bedrijf was tot op heden vooral actief in Azië en het Midden-Oosten. Sabic is een snel groeiende speler op het gebied van petrochemie, en haalde vorig jaar een omzet van 8,9 miljard euro.

Sabic betaalt het overnamebedrag in twee termijnen. Bij het definitief afsluiten van de deal, waarschijnlijk in juni, krijgt DSM de helft van het bedrag. Over ruim vier jaar volgt de rest.

Sabic neemt niet alleen fabrieken in Geleen en Gelsenkirchen over, maar ook het pijpleidingennet in Noordwest-Europa dat wordt gebruikt voor het transport van grondstoffen. Voor de werknemers blijft de huidige CAO nog een jaar gelden. ,,Daarna volgen nieuwe discussies met de vakbonden'', aldus Mohamed H. Al-Mady, vice-bestuursvoorzitter van Sabic.