DSM ligt na verkoop van olietak keurig op koers

DSM krijgt door de verkoop van de petrochemie geld beschikbaar om overnames te doen in de sector waarin het concern wil groeien: voedingsmiddelen.

Chemiebedrijf DSM heeft na vandaag ruim twee miljard euro extra beschikbaar voor overname van een bedrijf dat ingrediënten voor voedingsmiddelen maakt. Op dat gebied wil DSM de komende jaren namelijk nog sterk groeien. En daarvoor is geld nodig. Eind vorig jaar verkocht DSM daarom al zijn gaspoot aan de Nederlandse Staat, voor 1,1 miljard euro. Vandaag kondigde het chemiebedrijf de geplande verkoop van zijn petrochemische activiteiten aan. De tak wordt overgenomen door het Saoedische bedrijf Sabic, voor 2,25 miljard euro. De deal is zo opgesteld dat Sabic nu de helft van het overnamebedrag betaalt, en over ruim vier jaar de rest.

DSM ligt daarmee netjes op koers. Volgens de twee jaar geleden uitgestippelde strategie wil het chemiebedrijf in 2005 een omzet van 10 miljard euro halen. Vorig jaar lag die op 8 miljard euro. Van de over drie jaar te realiseren omzet moet 80 procent komen uit de divisies life sciences products (ingrediënten voor genees- en voedingsmiddelen) en performance materials (rubbers, harsen, vezels). Nu is dat ongeveer de helft. Met die koerswijziging verandert DSM van een bulkproducent in een leverancier van speciale, hoogwaardige producten. Concurrenten op dat gebied zijn het Duitse Degussa, het Franse Rhodia en het Britse ICI, die de afgelopen jaren dezelfde ingrijpende koerswijziging uitvoerden.

Sabic krijgt met de overname van DSM's petrochemie voet op Europese bodem. Het bedrijf had al eerder aangegeven snel te willen uitbreiden in Europa, om uiteindelijk een wereldspeler op het gebied van de petrochemie te worden. Vorig jaar haalde het een omzet van 7,7 miljard dollar, en een winst van bijna 500 miljoen dollar (de omzet van de DSM's petrochemietak bedroeg vorig jaar 2,4 miljard euro).

Terwijl de meeste andere petrochemische spelers hun verkoop zagen inkrimpen, produceerde Sabic vorig jaar 25 procent meer plastics dan in 2000. Door de overname is het bedrijf op de wereldlijst van chemiebedrijven opgeklommen van de 22ste naar de 11de plaats.De overname zal voorlopig geen ingrijpende gevolgen hebben voor de 2.300 werknemers van DSM's petrochemie, die nu overgaan naar Sabic. De huidige CAO blijft tot volgend jaar april van kracht. Wat daarna gebeurt is niet duidelijk.

DSM kan zich nu concentreren op een grote overname. Vorig jaar september gaf topman P. Elverding al aan dat DSM het vooral zoekt in de hoek van de voedingsingrediënten. Op het gebied van ingrediënten voor geneesmiddelen is het chemiebedrijf door de overname van onder andere het Amerikaanse Catalytica Pharmaceuticals en Gist-brocades de afgelopen jaren al sterk gegroeid.

De markt van voedselingrediënten groeit jaarlijks 4 tot 5 procent. Die van de speciale voedselingrediënten zelfs met 15 procent. Onlangs kondigde DSM aan dat het zich in ieder geval op de markt van vleesvervangers gaat begeven. DSM's positie is vooral sterk op het gebied van fermentatie, de productie van ingrediënten via schimmels en bacteriën. Concurrenten op dit gebied zijn onder andere het Deense Novozymes en het Franse Rhodia. Eind vorig jaar deed DSM al een bod op Rhodia, maar dat is afgeketst. Volgens DSM is Rhodia toen als mogelijke overnamekandidaat geschrapt. Maar wie weet?