Dresselhuysprijs voor Sylvia Poorta

Sylvia Poorta heeft gisteravond in Amsterdam de Mary Dresselhuys Prijs gekregen. De actrice kreeg de prijs bij verrassing uit handen van Mary Dresselhuys, na afloop van de voorstelling Hooguit 17 van de Theatercompagnie. De jury schrijft in het rapport: ,,Poorta is een complete actrice, of zij nu spreekt, zwijgt of zingt. Ze intrigeert met haar lichaamstaal, haar betrokkenheid, haar sensualiteit.''

De Assense actrice (1961) zat van 1988 tot 1992 bij het Ro Theater, waar ze opviel in ondermeer Dorfmans De Dood en het meisje. Vanaf 1993 werkt ze voor Theu Boermans' De Trust - sinds vorig jaar gefuseerd in De Theatercompagnie. Hier blonk ze uit in stukken van Duitsers als Kroetz en Schwab. Voor haar rol van Mephisto in Faust kreeg ze in 1996 de Theo d'Or. Verder speelde ze Ljoebov in De kersentuin, en maakte ze de monologen De koorts en Rouwklacht van Wallace Shawn en So long, Farewell, Auf Wiederseh'n, Goodbye, over een eenzame fan van The Sound of Music. Op het eind van dit seizoen beëindigt ze haar vaste betrekking bij de Theatercompagnie.

De Mary Dresselhuys Prijs, een initiatief van Joop van den Ende, is in 1992 voor het eerst uitgereikt aan Mary Dresselhuys. Verder ging de tweejaarlijkse prijs naar Jeroen Willems, Katelijne Damen, Porgy Franssen en Ramsey Nasr. Bij de prijs hoort een penning en 11.345 euro voor studiedoeleinden.