Belegger beloont DSM voor verkoop

Alleen DSM zorgde vanochtend voor enig leven op de beurs. Het chemieconcern maakte bekend zijn petrochemische activiteiten aan de Saoedische olieproducent Sabic te verkopen. De opbrengst bedraagt 2,25 miljard euro en de financiële wereld had op veel minder gerekend. Beleggers waren blij dat de cyclische activiteiten eindelijk de deur uit zijn en beloonden het fonds met een koersstijging van 2,2 procent tot 46,99 euro.

Met het geld voor de petrochemie kan DSM activiteiten kopen die minder cyclisch zijn en een hogere toegevoegde waarde hebben. Eerder deed het bedrijf al een bod op fijnchemieproducent Rhodia, maar het Franse bedrijf sloeg een bod, ondanks een ruime premie boven de beurskoers, eind vorig jaar af. Nu verklaart DSM geen tweede bod op Rhodia meer te overwegen.

Andere grote stijgers en dalers waren vanochtend niet op de beurs te vinden. De AEX-index stond aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 528,17 punten. Zwaargewichten binnen deze index als Aegon en Koninklijke Olie verloren beide 1 procent.

De daling viel mee, gezien het verlies op Wall Street een dag eerder. De Amerikaanse aandelenmarkten leden gisteren onder de groeiende spanning in het Midden-Oosten en slecht nieuws uit de softwaresector. Het Dow-Jonesgemiddelde daalde met een half procent tot 10.314 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq zelfs 3,1 procent verloor tot 1.804 punten.

De grootste daler onder de dertig fondsen in de Dow Jones was Microsoft. De koers ging bijna 5 procent omlaag na een lager oordeel van een zakenbank over het softwareconcern. Branchegenoot PeopleSoft moest een winstwaarschuwing bekopen met een val van 33 procent. Ook uit andere sectoren kwamen berichten die de hoop op een spoedig herstel van de bedrijfsresultaten temperden. KPN-partner Qwest kondigde een afschrijving aan van 20 à 30 miljard dollar. De koers zakte 4,6 procent.

De daling in New York kon evenmin richting geven aan de koersen elders in Europa. In Londen steeg de FTSE-index 0,1 procent. Aan het eind van de ochtend noteerde de CAC-index in Parijs 0,4 procent lager. Het verlies voor de DAX-index in Frankfurt bedroeg 0,2 procent. SAP was de grootste daler met een koersverlies van ruim 3 procent. De aanleiding om het aandeel te laten vallen was de winstwaarschuwing van PeopleSoft.