Zaak om getatoeëerd portret

Een van seksueel misbruik verdachte man moet het op zijn borst getatoeëerde portret van een 17-jarige jongen verwijderen. De advocaat van de jongen, L. Poortman-de Boer, wil hierover een rechtszaak aanspannen.

De 43-jarige G. van D. uit Zuidwolde werd vorige zomer aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van ten minste vijf jongens van twaalf tot veertien gedurende een aantal jaren.

Poortman stelt dat het voor haar cliënt, die slachtoffer zou zijn van Van D., ,,onverdraaglijk'' is dat zijn gezicht staat afgebeeld op ,,de borst van zijn verkrachter''. ,,Hij heeft het gevoel dat Van D. hem daardoor nog in zijn macht heeft.''

De tatoeage is gemaakt aan de hand van een foto van de jongen, die twaalf was toen hij door Van D. zou zijn misbruikt. Eronder staat de tekst I will love you forever, my son. Poortman zegt dat haar cliënt bang is dat hij door de afbeelding medeplichting kan worden gemaakt aan het misbruik van kinderen. Ze meent dat de vordering `legitiem' is. De advocaat is van mening dat Van D. vervolgd kan worden op grond van schending van het portretrecht en inbreuk op de persoonlijke integriteit van haar cliënt. ,,Ook al vraag je van de andere partij dat hij een aantasting van zijn lichamelijke integriteit duldt.'' De persoonlijke integriteit van haar cliënt weegt zwaarder, zegt ze.

Volgens Poortman lokte de verdachte jonge jongens met de tatoeage, onder het voorwendsel dat het om zijn overleden zoontje ging. Maar de verdachte hééft geen overleden kind. ,,Hij vertelde dat zijn zoontje aan kanker was overleden en liet de jongens dan zijn armen zien. Daarop stonden data van geboorte en overlijden, zei hij.

Van D. heeft bekend. De strafzaak tegen hem dient vermoedelijk deze zomer.

De verdachte werd in 1980 veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar wegens misbruik van een minderjarige jongen. In 1992 zou volgens Poortman een ander slachtoffer aangifte hebben gedaan. De politie zou Van D. toen niet hebben aangehouden omdat deze ontkende en er verder weinig bewijs zou zijn. In een interview met Panorama zegt Van D. deze week dat de relaties tussen hem en de minderjarige jongens ,,gelijkwaardig'' waren. ,,Bij mij konden ze met al hun vragen terecht. Ook over seks.'' Zijn advocaat was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.