Wolkbreuk teistert Tenerife: zes doden en huizen storten in

Een wolkbreuk van ongekende omgang heeft zondagnacht gezorgd voor een noodtoestand in de hoofdstad van het Canarische eiland Tenerife, Santa Cruz. Als gevolg van de hevige regenval ontstonden metershoge water- en modderstromen die een spoor van vernieling door de stad trokken. Tot nu toe zijn zes doden geborgen en werden zo'n vijftig mensen behandeld in het ziekenhuis. Vele tientallen huizen stortten in.

Zondagnacht barstte een uitzonderlijk noodweer los boven de noordkant van het eiland, waarbij evenveel regen viel als normaal in twee jaar. De waterstromen die hierdoor ontstonden, troffen vooral de hoger gelegen delen van de stad, waar zich een groot aantal illegaal gebouwde woningen bevindt. Vijfhonderd mensen moesten worden geëvacueerd. Naar schatting 350 van hen raakten hun huizen kwijt in de waterstroom.

De metershoge rivieren in de stad zorgden voor een enorme chaos, waarbij auto's honderden meters werden meegesleurd en huizen instortten. De hulpwerkzaamheden werden ernstig belemmerd doordat de alarmcentrale telefonisch onbereikbaar werd en de stroom uitviel. Het zal nog zeker een week duren voordat de stroomvoorziening weer functioneert. De autoriteiten hebben het drinken van kraanwater afgeraden, omdat de ontsmetting met chloor niet langer functioneert.

De toeristische, zuidelijk gelegen centra van het eiland, zoals Playa de Americas en Los Cristianos, bleven gespaard voor de extreme regenval. Toeristen die zich in of rond Santa Cruz bevonden, werden evenwel het slachtoffer van een verkeerschaos doordat de toegangswegen rond de hoofdstad geblokkeerd raakten met bewoners van de hoofdstad die na het paasweekeinde terugkeerden. Daarnaast ontstond vertraging in het vliegverkeer op het zuidelijk gelegen toeristenvliegveld van Tenerife, nadat het noordelijk vliegveld gesloten moest worden.

Voor gisteren en vandaag worden geen intense regenbuien verwacht.