Winkelketen haalt energieconcern in

De Amerikaanse winkelketen Wal-Mart heeft het energieconcern ExxonMobil, in Nederland bekend onder de merknaam Esso, ingehaald als grootste concern ter wereld, gemeten naar omzet. Wal-Mart staat daarom dit jaar bovenaan de vaak geciteerde Fortune 500-lijst met de grootste Amerikaanse bedrijven.

Het is opmerkelijk dat een dienstverlener als Wal-Mart het industriële concern ExxonMobil aflost, een indicatie dat de dienstensector in de Verenigde Staten een steeds grotere rol speelt. Wal-Mart is pas veertig jaar geleden opgericht in Arkansas door de legendarische Sam Walton. Op een andere jaarlijkse Amerikaanse lijst, met de rijksten der aarde van het tijdschrift Forbes, staan zijn erven steevast in de top tien.

De winkelketen verkoopt vrijwel alles, van speelgoed tot sportartikelen en sieraden, van geweren tot levensmiddelen en kleding. Het concern dankt zijn groei vooral aan de strikte kostenbeheersing en zijn goede logistieke systemen, waardoor de winkels de prijzen laag kunnen houden. Wal-Mart was buiten de VS tot voor kort vooral actief in Canada en Mexico, maar heeft inmiddels ook de overstap gemaakt naar Europa met grote acquisities in Duitsland en Groot-Brittannië. Bij Wal-Mart werken ruim 1,2 miljoen mensen. De omzet van de winkelketen kwam in 2001 uit op bijna 220 miljard dollar (250 miljard euro).

Op nummer vijf van de lijst, die is samengesteld op basis van de omzetcijfers over afgelopen jaar, staat de inmiddels vrijwel failliete energiehandelaar Enron. Fortune wijst er op dat Enron zo hoog kon stijgen doordat het, net als andere energiehandelaren, de toekomstige omzet van zijn handelscontracten al als omzet mocht boeken. Ook de hoogste nieuwkomer op de lijst is een energiehandelaar. Mirant, een handelsconcern dat in april 2001 werd afgesplitst door Southern, kwam de lijst binnen op nummer 52.