Weekeinde van oorlog

Zaterdag

Bij een zelfmoordaanslag in een café in Tel Aviv raken meer dan twintig mensen gewond. De dader komt om het leven. De Aqsa Brigades, een gewapende vleugel van Yasser Arafats Fatah beweging, eisen de verantwoordelijkheid op.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties neemt een resolutie aan waarin wordt geëist dat Israël zich terugtrekt uit Ramallah. De resolutie noemt geen tijdslimiet.

Zondag

In de Noord-Israëlische stad Haifa brengt een man een bom tot ontploffing in een druk restaurant. Zeker veertien mensen komen om het leven, onder wie hijzelf. Ongeveer 35 mensen worden gewond. Twee uur later ontploft ook in de joodse nederzetting Efrat op de Westelijke Jordaanoever een bom. De dader wordt gedood, vier Israëliërs worden gewond. De Aqsa Brigades eisen opnieuw de verantwoordelijkheid op.

In een vijf minuten durende televisietoespraak stelt de Israëlische premier Sharon Arafat verantwoordelijk voor het geweld en noemt hem de ,,vijand van Israël en de vrije wereld.'' ,,De staat Israël is in oorlog, een oorlog tegen terreur'', zegt hij. ,,Israël vecht voor zijn voortbestaan en zal Palestijnse terreurgroepen vernietigen.''

Gisteren

Vijf Europese vredesactivisten en een Palestijnse cameraman raken gewond wanneer ze Israëlische troepen proberen tegen te houden als deze het vluchtelingenkamp Beit Jala willen binnenvallen. Volgens Israël werden ze uitgedaagd om te schieten.

In Ramallah lukt het enige tientallen vredesactivisten, onder wie de Franse boerenleider José Bové, voorbij Israëlische soldaten te komen en kort met Arafat te spreken. Elf van hen worden na afloop gearresteerd, en zijn in afwachting van hun uitwijzing gevangengezet.

In het centrum van Ramallah breken gevechten uit tussen Israëlische troepen en Arafats lijfwacht. Zeker twee Palestijnen raken gewond. Het leger houdt meer dan 700 Palestijnen aan.

In Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever worden zeker zeven Palestijnen, die ervan worden verdacht met de Israëlische bezetters samen te werken, geëxecueerd, zo melden Palestijnse bronnen.

Bij een controlepost in West-Jeruzalem wordt een Israëlische politieman zwaar gewond wanneer hij een Palestijnse auto controleert en de bestuurder zichzelf opblaast. De politieman overlijdt enkele uren later. Het is de zesde zelfmoordaanslag in evenzoveel dagen. De Aqsa Brigades eisen de verantwoordelijkheid op.

Israëlische tanks vallen Qalqilya in het noorden en Al-Khader nabij Bethlehem binnen. Acht Israëlische soldaten raken gewond, van wie een levensgevaarlijk, wanneer tijdens een huiszoeking een bom ontploft. Het Israëlische leger trekt 's avonds met tanks en bulldozers Tulkarem binnen.

De Libanese guerrillabeweging Hezbollah vuurt vanuit Libanon twee raketten af op Israël. Sheik Hassan Nasrallah, leider van Hezbollah, spoort Hezbollahstrijders aan de Palestijnen te helpen in hun strijd tegen Israël.

De Amerikaanse president George Bush roept Israël op zijn troepen rond Arafats hoofdkwartier terug te trekken, en zegt dat Arafat ,,krachtig'' iedere vorm van terrorisme moet afkeuren. ,,Dit is de tijd voor een staakt-het-vuren'', aldus een woordvoerder van Bush.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, zegt in de VN-Veiligheidsraad dat een ,,derde partij'' moet interveniëren. ,,De partijen kunnen dit niet meer zelf oplossen.''

Vandaag

Israëlische tanks vallen Bethlehem binnen. De inval volgt op huiszoekingen in het nabijgelegen vluchtelingenkampen Deheishe en Beit Jala en het dorp Al-Khader.

Bij de stad Ramallah bestoken tanks het gebouw van de Palestijnse Preventieve Veiligheidsdienst van Jibril Rajoub. Daar zouden zich 400 mensen bevinden. Volgens Palestijnse bronnen zijn Israëlische tanks het gebouwencomplex genaderd onder dekking van een menselijk schild van ongeveer zestig burgers. Journalisten worden door het Israëlische leger niet in het gebied toegelaten.

Ook Arafats hoofdkwartier lijkt weer onder vuur te liggen. Getuigen horen explosies vanuit het terrein. Israëlische helikopters hangen boven het gebied.