Wedstrijd gestaakt na belediging van speler

Scheidsrechter Roelof Luinge heeft zondagmiddag de voetbalwedstrijd in de eerste divisie tussen Haarlem en Stormvogels/Telstar (tussenstand 0-2) een kwartier voor tijd gestaakt wegens beledigende spreekkoren aan het adres van de speler Germaine Levant van Stormvogels. Hij werd door supporters van Haarlem uitgemaakt voor moordenaar.

Levant was ongeveer zes maanden geleden betrokken bij een verkeersongeval. Hij bestuurde toen een auto die frontaal botste op een tegenligger. In deze auto zat een zwangere vrouw. Haar ongeboren kind overleefde het ongeval niet. In de auto die Levant bestuurde, zaten ook drie ploeggenoten die eveneens gewond raakten.

De supporters van Haarlem begonnen zondag in de eerste helft met het uitschelden van Levant. Luinge besloot daarop het duel tien minuten stil te leggen. De boosdoeners kregen van de arbiter de waarschuwing dat de wedstrijd na een volgende scheldpartij gestaakt zou worden. Na dertig minuten spelen in de tweede helft maakte Luinge zijn dreigement waar en staakte hij de wedstrijd.

De supporters zijn vermoedelijk dezelfden die na de uitwedstrijd tegen Stormvogels in november vorig jaar een stadionverbod hadden gekregen. Het bestuur van Haarlem gaat videobeelden bekijken. ,,Als we mensen herkennen, zullen ze onmiddellijk worden geschorst'', zei een woordvoerder.

Het zou gaan om een groep van ongeveer 25 fans die in Haarlem bekend staat als `de mutsen'. Deze supporters werden na de uitwedstrijd tegen Stormvogels en kregen destijds door de KNVB een stadionverbod opgelegd. Ze gingen in beroep tegen de straf en werden daarna door de (onafhankelijke) Commissie van Toezicht van de voetbalbond in het gelijk gesteld.

Hij zei dat het bestuur toen tevergeefs heeft geprobeerd het stadionverbod door te zettten. ,,Wij willen deze zogenaamde supporters zo snel mogelijk uit het stadion kunnen weren. Haarlem is een keurige club met een keurige supportersvereniging. Wat gisteren is gebeurd, is een absolute schande.''