Voetballen in dienst van sponsor

De clubs in het betaalde voetbal staan voor 26,2 miljoen euro in de rode cijfers. Het negatieve resultaat wordt vooral veroorzaakt door hoge personeelskosten. De KNVB vindt dat daarop bezuinigd moet worden. De Haagse zakenman Adriaan Rooduijn, directeur van een drukkerij/uitgeverij en mede-eigenaar van het kledingmerk Brunotti, heeft een oplossing. Hij stelt voor dat elke speler in dienst komt van een bedrijf.

Welke aanpak heeft u precies voor ogen om de clubs te helpen?

Rooduijn: ,,Mijn plan is vooral geschikt voor kleinere clubs zoals ADO Den Haag, die geen al te hoge salarissen betalen, maar toch in een stad spelen met veel bedrijven. Achttien participerende ondernemingen zouden elk een jonge, talentvolle speler van zo'n club in dienst moeten nemen. Zij kunnen hem bijvoorbeeld een salaris geven van twee ton of minder. Als de speler tussen de trainingen en de wedstrijden door tijd over heeft, kan hij in het bedrijf wat extra activiteiten ontwikkelen. Ook op het gebied van public relations en reclame kan hij zichzelf terug verdienen. De speler is van het bedrijf, dus als hij wordt verkocht, profiteert de investeerder van zijn transfer.''

Denkt u dat dit plan haalbaar is?

,,Wat is nou twee ton per jaar voor een bedrijf? Je kunt dit bedrag fiscaal ook nog aftrekbaar maken. Ik ben bereid er als eerste mee te beginnen en ik wil in Den Haag ook meewerken om die andere zeventien bedrijven te zoeken. Er komt tevens een soort business-to-business-verhaal op gang, want de bedrijven hebben onderling ongetwijfeld contact over hun voetballers. Als de speler niet bereid is buiten zijn voetbaluren werkzaamheden te verrichten, komt hij maar niet. Dat soort voetballers kunnen we niet gebruiken. Een zekere intelligentie lijkt me gewenst.''

Hoe denkt u dat de voetbalwereld hier op reageert?

,,Ik heb bijna twintig jaar geleden Pieter den Dulk, de toenmalige voorzitter van FC Den Haag, met dit plan geconfronteerd. Hij keek me toen heel raar aan. Het is nieuw en anders, dus wordt er enigszins terughoudend op gereageerd. Maar het zou dé oplossing kunnen zijn voor veel clubs in het betaalde voetbal om van hun loodzware salarislasten af te komen.''