Van Hooijdonk scheldt rebelse Van Persie de huid vol

In een euforische sfeer filosofeerden de spelers van Feyenoord na het bereiken van de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi of een Europese beker niet mooier zou zijn dan de landstitel. Na het pijnlijke 1-1 gelijkspel tegen RKC reist de ploeg van coach Bert van Marwijk morgen naar Milaan in de wetenschap dat het na een grillig seizoen ook met lege handen kan staan.

Voor de eerste ontmoeting met de Italiaanse koploper Internazionale moeten niet alleen een geblesseerde en drie zieke verdedigers worden opgelapt. Van Marwijk diende zondag ook een rebelse jeugdspeler tot de orde te roepen. De pas 18-jarige Van Persie heeft het verbruid bij topscorer Van Hooijdonk, die zich in de Kuip openlijk voor schut voelde gezet door de talentvolle linksbuiten. Van Persie werd door de coach naar de reservebank verbannen, omdat hij tot ontzetting van de ploegleiding bleek vergeten dat de zomertijd zaterdagnacht was ingegaan.

Een uur te laat arriveerde Van Persie in de Kuip. Bij een 1-0 achterstand tegen RKC mocht hij vijf minuten na rust de onzichtbare Leonardo vervangen. Door valse bescheidenheid wordt het grote talent van Feyenoord niet gehinderd. Brutaal eiste Van Persie in de 63ste minuut een vrije trap op, alsof de leerling in een vlaag van hoogmoed het penseel uit de hand van de meester rukte.

De 42.000 toeschouwers in de Kuip hadden aanvankelijk het vermoeden dat de erkende specialist Van Hooijdonk een nieuwe variant had bedacht, toen Van Persie en zijn veertien jaar oudere ploeggenoot zich om beurten over de bal ontfermden.

In werkelijkheid tartte Van Persie de hiërarchie in het elftal door tot twee keer toe de door Van Hooijdonk klaargelegde bal een meter naar rechts te verplaatsen. ,,Het was te gênant voor woorden, ik stond compleet voor joker'', zei de woedende Van Hooijdonk, met instemming van Van Marwijk. ,,Ik bepaal wie de vrije trappen neemt, dat weet iedereen. Als ik de positie niet gunstig vind om de vrije trap zelf te nemen, wijs ik een ander aan. Ik dacht: `Van Persie zal toch wel zo slim zijn over de bal heen te stappen?'. Ik was verbijsterd, toen hij dat niet deed.''

Wanhopig keek Van Hooijdonk nog naar de dug-out, maar ook Van Marwijk kon de invaller niet van zijn `overval' afhouden. Daardoor ontstond het potsierlijke beeld dat Van Hooijdonk met zijn aanloop begon, toen Van Persie de bal reeds op het doel van RKC-keeper Sinouh afvuurde.

Met een fraaie reflex tikte de vervanger van de aan zijn knie geopereerde Van Dijk de bal uit de hoek, maar ook een treffer van Van Persie had Van Hooijdonk niet mild kunnen stemmen. ,,Ik heb me deze dagen het meeste gestoord aan de mensen die de brutaliteit van Van Persie zo leuk vonden'', mopperde hij. ,,Dan ben je toch niet goed bij je hoofd? Dit was onprofessioneel gedrag van een jeugdspeler die zich alles meent te kunnen permitteren, terwijl hij pas anderhalve wedstrijd goed heeft gespeeld. Het is ook belachelijk dat zo'n ventje vergeet de klok een uur later te zetten. Ik had hem voor straf op de tribunes gezet.''

Na afloop van de wedstrijd verdween Van Persie schielijk uit de Kuip, nadat hij door Van Hooijdonk in de kleedkamer luidkeels was vervloekt. ,,Ik heb Van Persie netjes uitgelegd wat ik vond van zijn actie'', zei Van Hooijdonk sarcastisch. ,,Zo netjes dat in de krant alleen maar sterretjes staan als je me letterlijk citeert. En niemand sprak me tegen. Ik kan slechts hopen dat Van Persie een wijze les heeft geleerd. Ik kan je verzekeren dat zoiets nooit meer zal gebeuren. Ook de clubleiding zal ongetwijfeld een signaal geven dat dergelijk gedrag van een jeugdspeler niet te tolereren valt.'' Van Marwijk, op strenge toon: ,,Ik vond het gedrag van Van Persie ook gênant. Hij moet nog heel veel leren.''

Van Hooijdonk had in meer opzichten het laatste woord. Big Pete fungeerde weer eens als de verlosser, toen het apathisch spelende Feyenoord op de derde nederlaag in eigen huis afstevende. Acht minuten voor tijd dirigeerde Van Hooijdonk invaller Korneev achter de bal bij een vrije trap, waarna RKC-verdediger Van den Berg zijn eerste kopduel met het fenomeen van Feyenoord verloor. Met zijn 23ste doelpunt behoedde Van Hooijdonk zijn ploeg voor een blamage. Het slordige RKC verzuimde de genadeklap uit te delen, nadat Fuchs in de 49ste minuut Feyenoord-keeper Zoetebier passeerde: 0-1. Van Marwijk kan slechts hopen dat hij donderdag tegen Inter niet hoeft te beginnen met de defensie waarmee hij de armoedige vertoning tegen RKC moest afsluiten.

Libero Van Wonderen en de voorstoppers Loovens en Sprockel werden in het paasweekeinde geveld door buikgriep, waardoor de reeds afgeschreven De Haan voor het eerst sinds de winterstop een basisplaats kreeg. Toen Paauwe na de eerste helft tegen RKC uitviel met een enkelblessure, werd het hart van de verdediging gevormd door De Haan en Gyan. Dat tweetal lijkt niet opgewassen tegen de gerenommeerde Inter-spitsen Vieri, Recoba of wellicht Ronaldo. Het modale RKC-koppel Jansen en Putter was zondag al lastig genoeg voor het tweede garnituur in de zwakste linie van Feyenoord.

Feyenoord

1

RKC

1

Ruststand 0-0. 49. Fuchs 0-1, 82. Van Hooijdonk 1-1. Schds: Van Dijk. Tsch: 42.000. Gele kaarten: Lamey, Putter (RKC).