Val zesjarige jongen in buis onderzocht

De politie onderzoekt de val van een zesjarige jongen in een 15 meter diepe afwateringsbuis, vrijdagmiddag in Kerkrade. Dat is vanmorgen besloten na overleg tussen arbeidsinspectie, justitie en gemeente.

Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag wie verantwoordelijk is voor het openmaken van de buis. De buis is onderdeel van een drainagesysteem om regenwater ondergronds af te voeren, en hoort van boven gesloten te zijn. De jongen viel vrijdagmiddag tijdens het spelen in de dertig centimeter brede buis.

Na een zeven uur durende reddingsoperatie van Limburgse en Duitse hulpdiensten is de jongen in de nacht van vrijdag op zaterdag zonder letsel uit de buis gehaald. Daarvoor moesten zes graafmachines de buis blootleggen. De jongen kon zaterdag het Academisch Ziekenhuis Maastricht verlaten. Het leven van de jongen is 'snachts gered met behulp van een hondenvangstok. Nadat de buis elf meter diep was blootgelegd en afgezaagd, bleek de jongen nog anderhalve meter dieper in de buis te zitten. De toestand van de jongen ging door onderkoeling snel achteruit. Nog dieper graven was, in verband met instortingsgevaar, niet mogelijk.

Met de hondenvangstok van twee meter lengte, kon de jongen uit het restant van de buis getrokken worden.