UPC publiceert deel van resultaten

UPC heeft, vooruitlopend op de goedkeuring van zijn accountant, vanochtend een deel van zijn resultaten bekendgemaakt. De definitieve en volledige cijfers worden ,,binnen twee weken'' gepubliceerd, aldus het telecombedrijf.

UPC is nog in gesprek met zijn controleur van de boeken, Andersen, en met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC over definitieve goedkeuring van de resultaten.

UPC weigert sinds begin dit jaar rente te betalen over bepaalde leningen. Het telecombedrijf heeft bij deze leningen de risico's van valutaschommelingen steeds afgedekt. Inzet van de gesprekken met Andersen en de SEC is de vraag hoe UPC dit in de boeken verwerkt nu het geen rente meer betaalt.

De uitkomst van de gesprekken heeft volgens UPC mogelijk gevolgen voor de hoogte van het netto-verlies. Daarom maakt het voorlopig geen nettoresultaat bekend. UPC kan evenmin een indicatie geven van de gevolgen voor de balans en het eigen vermogen.

Vanochtend werd ook bekend dat H. Kloiber en M. Curtis de raad van commissarissen verlaten. UPC wil desgevraagd niet zeggen of de twee als gevolg van conflicten zijn vertrokken. Officieel vertrekken ze ,,om persoonlijke redenen''.

UPC boekte in 2001 een omzet van 1,4 miljard euro, een stijging van 38 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het resultaat voor rente en afschrijvingen (Ebitda) kwam vorig jaar uit op een verlies van 162 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 363 miljoen euro in 2000.

Het Ebitda-verlies liep in het vierde kwartaal fors terug, tot 9,7 miljoen euro, vergeleken met 36,8 miljoen euro in het derde kwartaal en 131 miljoen in het vierde kwartaal een jaar eerder.

Het verlies neemt snel af omdat UPC minder investeert in nieuwe diensten, aldus analist M. Fleskens van zakenbank Metzler. ,,Op de korte termijn is dat goed voor je cijfers, maar uiteindelijk zal ook je omzet minder hard groeien.''

UPC heeft lange tijd volgehouden dat het eind 2001 250.000 klanten zou hebben voor digitale televisie. Op dit moment zijn dat er 78.000. Het telecombedrijf heeft de investeringen fors teruggeschroefd, nadat problemen rezen met de settopbox, het kastje dat digitale tv mogelijk moet maken.

UPC wil zijn nettoschuld fors terugbrengen. Het telecombedrijf wil hiertoe schuldpapier terugkopen voor een veel lager bedrag dan waarvoor het indertijd is verkocht. Hierover wordt nu onderhandeld met obligatiehouders.