Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Voor je kiezen. De lijsttrekker van de ChristenUnie, Kars Veling, laat zich door een driekoppig panel ondervragen. Ned.1, 22.23-23.00u.

Netwerk. Onder meer aandacht voor de uitspraak tegen de eigenaren van S.E. Fireworks in Enschede. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Eveneens aandacht voor de uitspraak tegen de eigenaren van S.E. Fireworks en een reportage uit Betlehem over de gewelddadige acties tussen Israël en de Palestijnen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Over het Duitse type onderzeebootje Seehund dat bij Egmond onder het zand ligt met torpedo's. De Seehund blijkt het zoveelste geheime wapen van de nazi's. Ned.3, 20.30-21.00u.

Artiestenleven. Eerste deel van een tweeluik over artiesten behandelt DJ Jean en zangeres voor feesten en partijen Tante Annie. Ned.3, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. Over hoe New York er aan toe is na de aanslag op 11 september van het vorig jaar. Filmmaakster Klaartje Quirijns peilt de meningen van Howard Levy, werkzaam bij verzekeringsbemiddelaar AON, en Larry Courtney, die zijn partner verloor bij de aanslag. Ned.1, 23.00-23.25u.

In the name of humanity - The Hague Tribunal. Herhaling van de Franse documentaire uit 1999 over het VN-tribunaal in Den Haag. De film geeft een beeld van de moeilijkheden van het Haagse tribunaal sinds de oprichting in mei 1993. Ned.3, 23.55-1.27u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Deportivo la Coruna tegen Manchester United in de Champions League. Na deze wedstrijd samenvattingen van de overige wedstrijden waaronder Bayern München tegen Real Madrid. Ned.2, 20.25-23.45u.

AMUSEMENT

De gids. Gasten zijn documentairemaakster Katarina Rejger en acteur/presentator Winston Gerschtanowitz die ook meedoen aan een quizje over vijftig jaar Nederlandse televisie. Ned.3, 23.15-23.55u.

I love the eighties. Zie tv-vooraf. Net5, 22.00-23.05u.

FILM

Volcano (Mick Jackson, 1997, VS). Rampenfilm bewandelt geijkte paden. Tommy Lee Jones zet zijn tanden in door vulkaanuitbarsting belaagd Los Angeles. Met Anne Heche als seismologe. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

The Dream Team (Howard Zieff, 1989, VS). Klucht. Vier psychiatrische patiënten verdwalen per ongeluk in Manhattan. Aardig spel van Michael Keaton, Christopher Lloyd, Peter Boyle, Stephen Furst. V8, 20.30-22.30u., met reclame.

187 / One Eight Seven (Kevin Reynolds, 1997, VS). Stilistisch bravoure (ongewone perspectieven, onscherpe beelden, jump-cuts, extreem kleurgebruik) en het ritme van de trip hop van Massive Attack bepalen toon van film met Samuel L. Jackson als invalkracht op Californische highschool vol agressieve studenten. Yorin, 21.40-23.55u., onderbroken door reclame.

Fame (Alan Parker, 1980, VS). Eerste Amerikaanse speelfilm van overmoedige Brit Parker is een gelikte kaleidoscoop van de American Dream, zoals hij die aantrof onder de (gefingeerde) studenten van de High School of the Performing Arts om de hoek van Broadway. Basis voor latere tv-serie. Net5, 23.05-1.20u., onderbroken door reclame.

. Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973, VS). Boeiende maar lange avonturenfilm, naar de autobiografische bestseller van Henri Charrière, waarin titelheld Steve McQueen vluchtpogingen onderneemt uit de uiterst inhumane Franse strafkolonie op Duivelseiland. Dustin Hoffman schittert als de kwetsbare vervalser Dega. BBC1, 0.20-2.50u.

. Lang leve de koningin (Esmé Lammers, 1995, Nederland). Met Gouden Kalf bekroond jeugdsprookje over vaderloos meisje dat in haar fantasie schaakstukken tot leven ziet komen. Met Monique van de Ven. Morgen, Ketnet, 9.25-11.10u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met schrijver en wetenschapper Hugo Brandt Corstius over zijn tweede, geheel herziene, aangevulde, 676 bladzijden tellende boek Opperlans! Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété en na elven een gesprek met Lucas Reijnders naar aanleiding van zijn boek Het boerenbedrijf in de Lage Landen, geschiedenis en toekomst. Ten slotte Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.