Synagoges zijn doelwit aanslagen

Verscheidene synagoges en een joodse winkel in Frankrijk en België zijn in het paasweekeinde doelwit geweest van brandstichting en aanslagen. Slachtoffers vielen er niet, de schade was aanzienlijk.

In Frankrijk krijgen joodse gebouwen sinds gisteren extra bewaking, maar de Franse premier Lionel Jospin waarschuwde dat het ,,extreem moeilijk'' is aanslagen te voorkomen en permanente veiligheid te waarborgen. ,,De beste bescherming tegen deze aanvallen is bezinning bij burgers dat woede die in het Midden-Oosten oplaait, hier niet moet oplaaien'', aldus Jospin voor de Franse radio. ,,Ook al hebben we de grootste joodse gemeenschap in Europa en een van de grootste Arabische moslimgemeenschappen op het Europese vasteland, dan nog moeten we het geweld uit het Midden-Oosten niet importeren'', aldus Jospin.

Tot de extra bewaking in Frankrijk voor joodse gebouwen werd besloten nadat in de nacht van zaterdag op zondag in de Zuid-Franse stad Marseille een synagoge volledig door brand werd verwoest. Eerder in het weekeinde hadden onbekenden aanslagen gepleegd tegen joodse doelen in drie andere Franse steden. In Toulouse nam een schutter een kosjere slagerij onder vuur, in Straatsburg gooiden mannen brandbommen naar een synagoge en in Lyon ramde een groep van vijftien gemaskerde mannen met twee auto's de poort van een synagoge. De aanslagen leidden op verschillende plaatsen in Frankrijk tot spontane protestdemonstraties, waaraan door enkele duizenden betogers werd deelgenomen.

In de nacht van zondag op maandag hebben onbekenden ook geprobeerd brand te stichten in een synagoge in Anderlecht, deelgemeente van de Belgische hoofdstad Brussel. Ze gooiden door de ramen benzinebommen naar binnen. De houten vloer vatte daardoor vlam, maar volgens de brandweer was de brand snel onder controle.

De Franse politie vermoedt dat de aanslagen van het paasweekeinde verband houden met het Israëlische geweld tegen Palestijnen na verscheidene zelfmoordaanslagen door Palestijnen en de Israëlische omsingeling van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah.

De centrale joodse raad in Frankrijk sprak in een verklaring van een uitbarsting van antisemitisch geweld, en vergeleek de aanslagen ,,met het begin van een nieuwe Kristalnacht, met een volledig afzijdige regering'' – een verwijzing naar de door de nazi's ontketende reeks aanslagen op joodse gebouwen en winkels in Duitsland op 9 november 1938.

De Franse president, Jacques Chirac, ontkende dat er een antisemitische geest rondwaart door Frankrijk. ,,Antisemitisme is zeker geen gevoel dat algemeen wordt gedeeld door de Fransen, maar en zijn hier en daar spanningen die erg gevaarlijk zijn, die heel serieus genomen moeten worden en die moeten worden voorkomen en onderdrukt'', aldus Chirac op de televisiezender TV5.