Spetters van de jaren '80

Wie genoten heeft van de BBC-reeks I love the eighties moet zeker vanavond om 22.00 uur even naar Net5 kijken. Dan begint de Nederlandse versie van het BBC-succesprogramma waarin op modeverschijnselen, tv en muziek uit de jaren tachtig wordt teruggekeken.

Op de Nederlandse markt zijn al eerder (meer of minder gelijkende) kopieën van het BBC-programma verschenen. Zo had RTL4 een programma van Reinout Oerlemans over de jaren tachtig en kwam de NCRV met De Televisiejaren waarin per aflevering werd teruggekeken op een jaar uit de Nederlandse tv-geschiedenis.

Maar dat was allemaal namaak, vindt Peter Wingender van Screentime, maker van de Nederlandse I love the eighties. Weinig diepgang. Over de serie die híj gemaakt heeft is écht nagedacht, belooft hij. Dat moest ook wel, want de BBC, die de rechten verkocht aan Net5, heeft streng de vinger aan de pols gehouden. Zij hebben de eerste aflevering goedgekeurd. ,,Maar het is hen niet opgevallen dat in de intro van het programma Danny de Munk met een Doe Maar-button voorbij komt schuiven'', lacht Wingender.

De buitenlandse onderwerpen — vanavond Fame en Dallas — komen van de BBC. Screentime mocht daaruit zelf monteren en kon dus ook nog niet eerder uitgezonden fragmenten gebruiken. De typisch Nederlandse onderwerpen zijn door Screentime zelf gedraaid. Vanavond zijn dat onder andere Doris D., De Sterkste Man van Nederland en de speelfilm Spetters. Er zijn 110 bekende Nederlanders geïnterviewd onder wie Stephan Sanders, dj's Wipneus en Pim en Adam Curry die commentaar leveren. Het resultaat is een gedegen, humoristische documentaire die met vaart gemonteerd is.

Kosten noch moeite lijken gespaard. Klopt, zegt Wingender. Net5 heeft het budget tweemaal moeten verhogen, tot meer dan twee miljoen gulden. ,,Maar dat is logisch als het aan BBC-standaarden moet voldoen.''

I love the eighties is op Net5 vlak na de succesreeks Sex and the City geprogrammeerd. Al met al een extra uur kwaliteit op de (vrouwen)dinsdagavond van Net5. Dat was wel nodig ook, want Ally McBeal wordt de laatste weken steeds saaier, vervelender en suffer.

I love the eighties, Net5, 22.00-23.05u.