Shell stabiel na nieuwe overname

De aandelenkoers van Shell noteerde vanochtend licht hoger na de bekendmaking van opnieuw een miljardenovername. Het energieconcern koopt voor 5 miljard dollar de Britse olieproducent Enterprise Oil. Vorige week werd Shell Amerikaans marktleider in smeerolie na de miljardenaankoop van Pennzoil. Met de jongste overname verstevigt Shell zijn aanwezigheid als oliewinner in de Noordzee. Analisten hebben eerder kritiek geuit op Shell. Zij vinden dat het concern te weinig investeert in exploratie. De groei van de olieproductie met circa twee procent per jaar is over het algemeen lager dan de groeivoet die de concurrentie laat zien.

In een eerste reactie ging de koers van Koninklijke Olie in Amsterdam omlaag. Later trok de koers weer aan tot een winst van 0,3 procent op 62,90 euro. Het aandeel werd gesteund door de snel stijgende olieprijs. Op de termijnmarkt in New York steeg de prijs voor een vat olie (159 liter, levering in mei) gisteravond naar 27,07 dollar. Daarmee is de olieprijs in één week bijna 8 procent gestegen. In Londen steeg de olieprijs (Brent, olie uit de Noordzee) vanmorgen naar iets meer dan 26 dollar per vat.

De Amsterdamse beurs stond vanochtend op verlies, net als de meeste andere aandelenbeurzen in Europa. Verschillende effectenhuizen temperden hun vooruitzichten van zaktelefoonproducent Nokia. Het boegbeeld van de Europese technologiesector kwam daardoor onder druk op de beurzen en zette de meeste technologiefondsen op verlies. Philips verloor 1,5 procent op 34,45 euro. CMG zakte met een half procent naar 4,31 euro. KPN profiteerde ervan dat de Deutsche Bank het softwarebedrijf SAP verruilde voor KPN in zijn aanbevelingenlijstje. De koers werd niet aangetast door de Nokia-mineur. Machinebouwer ASML won 0,4 procent op 29 euro door de verbeterde vooruitzichten in de chipindustrie.

DSM was de grootste verliezer uit de AEX-index, maar dat kwam doordat het bedrijf ex dividend ging. De AEX-index noteerde rond het middaguur 2 punten lager op 529 punten.

De plannen van uitzendbedrijf United Service Group, het voormalige Unique, om een belang te nemen in het niet-beursgenoteerde Start konden niet op instemming rekenen. Het aandeel USG verloor 11 procent nadat het bekendmaakte 175 miljoen te willen betalen voor 51 procent in Start.