Shell doet opnieuw een grote overname

De Koninklijke/Shell Groep heeft voor de tweede keer in één week een grote slag geslagen. Vandaag heeft het Nederlands-Britse energieconcern een bod uitgebracht van 4,3 miljard pond (6,9 miljard euro) op het Britse Enterprise Oil. Dat heeft Shell vandaag bekendgemaakt.

Vorige week deed Shell al een bod van 2,9 miljard dollar op Pennzoil-Quaker State, de grootste onderneming voor motorolie in de Verenigde Staten.

Door de overname van Enterprise Oil neemt Shells productie van olie en gas in één klap met 6 procent toe, vooral in het Britse en Noorse deel van de Noordzee, en krijgt Shell er het equivalent van 1,5 miljoen olievaten aan reserve bij.

Per aandeel Enterprise Oil betaalt Shell 725 pence. Dat is 15 procent meer dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. In het bod van Shell zit ook de overname van de nettoschuld van het Britse bedrijf die 800 miljoen pond (1,3 miljard euro) beloopt. Het bestuur van Enterprise Oil heeft met het bod van Shell ingestemd. Volgens Walter van de Vijver, verantwoordelijk voor de exploratie en productie bij Shell, zal de overname zo'n 300 miljoen dollar aan besparingen opleveren wegens synergie.

Op 8 januari had Enterprise Oil een bod van een ander energieconcern afgeslagen, volgens analisten waarschijnlijk van het Italiaanse Eni. Toen stond de koers van het Britse bedrijf nog op 500 pence per aandeel. De koers van Koninklijke Olie steeg vanmorgen in Amsterdam met 0,16 procent. [Vervolg SHELL: pagina 11]

SHELL

Shell op overnamepad

[Vervolg van pagina 1] Shell is net als andere energiebedrijven duidelijk op overnamepad. De overname van Enterprise Oil door Shell is de jongste consolidatie in de energiewereld. Drie weken geleden besloten Conoco en Phillips Petroleum tot een fusie ter waarde van 15,6 miljard dollar, waardoor het op twee na grootste Amerikaanse olieconcern ontstaat.

Enterprise Oil ontstond na de privatisering van British Gas in 1983. De oliebelangen van het staatsbedrijf, hoofdzakelijk in de Noordzee, werden door de regering-Thatcher verkocht en vormden de basis van de nieuwe onderneming. In 2000 behaalde Enterprise een omzet van 1,8 miljard pond en een winst van 488 miljoen pond. Vorig jaar was de omzet veel lager: 1,4 miljard pond, en de nettowinst 274 miljoen pond.