Schikking redt winst Sumitomo

Dankzij een tot gevangenisstraf veroordeelde medewerker heeft het Japanse handelshuis Sumitomo op de valreep de winst over het afgelopen boekjaar nog kunnen opkrikken. Afgelopen zondag – de laatste dag van het Japanse boekjaar – ging de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase & Co akkoord met het betalen van 125 miljoen dollar aan Sumitomo als schikking in een zaak die de Japanners hadden aangespannen naar aanleiding van het schandaal rond de voormalige koperhandelaar van Sumitomo, Hamanaka.

In 1996 bleek dat Hamanaka tien jaar lang gestaag oplopende verliezen had weten te verbergen met boekhoudkundige trucs. Hamanaka stond internationaal bekend als `Mister 5 Procent' omdat zijn grootschalige handel dat percentage van de wereldmarkt besloeg. Sumitomo liep opeens tegen een verlies van 2,6 miljard dollar aan. Hamanaka zit sindsdien achter de tralies. Een rechter in Japan veroordeelde hem in 1998 tot acht jaar cel. Koperhandelaren hebben Sumitomo vervolgens aangeklaagd omdat Hamanaka's dominantie de prijs van koper kunstmatig zou hebben opgedreven. Sumitomo heeft inmiddels miljoenen dollars schadevergoeding betaald.

Sumitomo daagde op zijn beurt de zakenbanken JP Morgan & Co. en Chase Manhattan, sindsdien samengegaan in JP Morgan Chase, voor de rechter omdat zij de frauduleuze praktijken van Hamanaka hadden moeten doorzien. Sumitomo had 2 miljard dollar van de zakenbanken terug geëist, maar krijgt aanzienlijk minder.