Rendement op pensioenen in 2001 negatief

De Nederlandse pensioenfondsen hebben een slecht jaar achter de rug. De pensioenfondsen verloren gemiddeld 2,8 procent op hun beleggingen. Vooral op de aandelenportefeuilles moest er worden ingeleverd.

De aandelenbeleggingen leverden vorig jaar een negatief resultaat op van 14,7 procent. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van de Stichting van Ondernemingspensioenfondsen en de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen. Het negatieve resultaat bij de aandelenbeleggingen, werd enigszins gecompenseerd door de positieve rendementen die werden geboekt met beleggingen in onroerend goed (11,7 procent) en obligaties (6,5 procent).

Superbelegger ABP (147,3 miljard euro belegd vermogen) boekte een negatief rendement van 0,7 procent. PGGM (49,1 miljard euro) realiseerde een verlies van 6 procent. Het bedrijfstakpensioenfonds van de bouwnijverheid (15 miljard euro), behaalde een positief rendement van 1,2 procent. De pensioenfondsen hebben vorig jaar hun aandelenbelangen opgevoerd, van 41 procent in 2000 naar 44 procent in 2001.