Prachtig weer, maar veel doden in het verkeer

Door het mooie voorjaarsweer was Pasen dit jaar een topweekeinde voor het toerisme. Meer dan 900.000 buitenlandse bezoekers kwamen naar Nederland, aldus Toerisme Recreatie Nederland (TRN). Er vielen wel ten minste zeventien doden in het verkeer. Vooral jongeren waren het slachtoffer.

Iets meer dan 350.000 Nederlanders gingen met Pasen op vakantie in eigen land. Bij dagjesmensen waren vooral attractieparken en de kust favoriet. Ongeveer tweederde van het aantal buitenlandse bezoekers kwam uit Duitsland. Ruim 20 procent van de bezoekers was Belg. Opvallend was volgens TRN het aantal Engelsen met ruim 7 procent. De afgelopen jaren lag het gemiddelde buitenlandse paasbezoek lager, rond de 875.000 bezoekers. Vorig jaar waren er slechts 825.000 buitenlandse paastoeristen in verband met de mond- en klauwzeercrisis. Ook trokken er toen slechts 300.000 Nederlanders in eigen land op uit.

De populariteit van nationaal park De Hoge Veluwe blijkt sinds de mond- en klauwzeercrisis gegroeid. Met Pasen bezochten ongeveer 13.000 dagjesmensen het natuurgebied. Volgens directeur P. Schenk is dat een ruime verdubbeling in vergelijking met eerdere paasweekeinden. De Hoge Veluwe kwam vorig jaar vaak in het nieuws, omdat het grootste deel van het park door de MKZ-crisis langdurig was gesloten. Tijdens Pasen, toen het ook nog eens erg slecht weer was, bezochten maar 724 mensen het natuurgebied. De Hoge Veluwe leed door de crisis een verlies van ruim 500.000 euro. Omdat het park een particuliere onderneming is, heeft het Rijk geen schadevergoeding uitbetaald.

Het grootste verkeersongeluk had in de nacht van zondag op maandag plaats op de A59 ter hoogte van de afslag Waalwijk-West. Drie jongens (twee van 19 en een van 22) en een 17-jarig meisje in Waalwijk kwamen om het leven. Twee meisjes van 21 liggen nog zwaar gewond in het ziekenhuis. De zes zaten in dezelfde auto. Volgens de politie stuurde de negentienjarige bestuurder na een inhaalmanoeuvre te scherp naar rechts en schoot de auto de berm in. Zo'n honderd meter verder kwam de wagen tegen een boom tot stilstand. Drie inzittenden werden uit de auto geslingerd. De drie jongens waren volgens de politie waarschijnlijk op slag dood. De meisjes werden met ambulances naar een ziekenhuis vervoerd, waar het zeventienjarige meisje later overleed.

Zaterdagavond reed in Breda een auto op hoge snelheid tegen een boom. Een 22-jarige man uit Breda en een 20-jarige inwoner van het nabijgelegen dorp Molenschot kwamen daarbij om het leven. De politie denkt dat de bestuurder de macht over het stuur verloor omdat hij veel te hard reed.

In het Midden-Limburgse Panheel raakte zaterdagavond een auto te water in een bocht op een dijk langs het kanaal Wessem-Nederweert. Een 16-jarig meisje en een 18-jarige jongen kwamen om. Zij zaten achterin. De politie heeft de 20-jarige bestuurder van de auto, die ongedeerd bleef, gearresteerd en een bloedproef afgenomen.

Vrijdag sloeg op de A32 bij Meppel een auto over de kop. Een 16-jarige jongen kwam om het leven, vijf anderen raakten zwaar gewond. Volgens de politie reed de bestuurder te hard en was de wagen te zwaar beladen.

Andere verkeersdoden waren een 19-jarige automobilist uit Utrecht, een 23-jarige inwoner van Rijsbergen en een 52-jarige man uit Bentelo. Ook kwamen op verschillende plaatsen in het land vier motorrijders om.