Opposant vlucht ambassade binnen

Een van de leiders van de oppositie in Kazachstan is afgelopen vrijdag de Franse ambassade in Almaty binnengevlucht. Zondag begon de man een hongerstaking om te protesteren tegen de politieke repressie in Kazachstan.

Galymzjan Zjakianov, een van de leiders van de vorig jaar opgerichte oppositiepartij Democratische Keuze en oud-gouverneur van de noordelijke regio Pavlodar, vluchtte vanuit een hotel naar de Franse ambassade. Hij was in het hotel ondergedoken in de hoop te ontkomen aan de Kazachstaanse justitie, die hem zoekt op verdenking van machtsmisbruik. Toen hij vrijdag zag dat de politie het hotel omsingelde, ontsnapte hij en zocht hij zijn toevlucht in de Franse ambassade.

Zondag ging Zjakianov in hongerstaking, uit protest tegen de arrestatie van een andere leider van Democratische Keuze, de voormalige minister van Energie, Moechtar Abliazov.

De ambassadeurs van een zevental EU-landen, waaronder Nederland, spraken gisteren in de Franse ambassade met een hoge Kazachstaanse diplomaat over een oplossing. Spanje – voorzitter van de EU – liet zaterdag in een verklaring weten dat de Europese Unie zich niet wil mengen in interne aangelegenheden van Kazachstan en evenmin de goede betrekkingen met dat land op het spel wil zetten. De EU, aldus de verklaring, is ,,ongelukkig'' met het feit dat de ambassade van een van de EU-landen bij een incident is betrokken.

De Kazachstaanse minister van Binnenlandse Zaken noemde Zjakianov ,,een kleine crimineel die ooit een hoge staatsfunctie bekleedde''.

Zjakianov gaf zondag een open brief uit, waarin hij garanties voor zijn veiligheid eiste. Zolang die garanties er niet zijn, schreef hij, eist hij bescherming van de Franse ambassade. De Franse ambassadeur heeft een eis van de Kazachstaanse autoriteiten om de ongenode gast uit te leveren, afgewezen.

Het politieke klimaat in Kazachstan is de afgelopen maanden aanzienlijk verhard. De verdwijning van de onafhankelijke en kritische televisiezender Tan en de vervolging van prominente leden van Democratische Keuze zijn daar illustraties van.