Olie duurder door conflict in M-Oosten

De prijs van ruwe olie blijft stijgen, nu zowel Irak als Iran dreigt met het inzetten van het oliewapen tegen het Westen om zo Israël te dwingen zich terug te trekken uit de Palestijnse gebieden.

Op de termijnmarkt in New York steeg de prijs voor een vat olie (159 liter, levering in mei) gisteravond naar 27,07 dollar. Daarmee is de olieprijs als reactie op de escalatie van het geweld tussen Israël en de Palestijnen in één week bijna 8 procent gestegen.

In Londen steeg de olieprijs (Brent, olie uit de Noordzee) vanmorgen naar iets meer dan 26 dollar per vat.

Iran zinspeelde vandaag openlijk op het inzetten van het oliewapen tegen het Westen. Dat wapen is sinds de eerste oliecrisis van 1973 niet meer gebruikt. Toen werden de Verenigde Staten en Nederland wegens hun steun aan Israël door een olieboycot getroffen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharazi, hield wel een slag om de arm. Het vergt de collectieve beslissing van de islamistische landen, zei hij op de Islamitische Conferentie in Kuala Lumpur. Maar het wapen zou wel ,zeer effectief'' zijn om Israël te dwingen zich terug te trekken. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Irak riep op dezelfde conferentie de Arabische landen gisteren op het oliewapen nu in te zetten tegen zowel de Verenigde Staten als Israël. Voor de Iraakse staatstelevisie zei president Saddam Hussein dat ,,als maar twee Arabische landen de economische dreiging tegen de rest van de wereld gebruiken, die alleen de taal van haar eigen belangen verstaat, het Israëlische leger zich onmiddellijk uit de autonome gebieden zal terugtrekken''.

Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Maar in Kuala Lumpur gaan ook stemmen op om het oliewapen juist niet in te zetten. Volgens de Koeweitse delegatie zou het de olielanden van inkomsten beroven waarmee de ,,Palestijnse broeders'' juist geholpen kunnen worden. Dat meldt het Britse persbureau Reuters.

Zolang er geen teken is dat de situatie in het Midden-Oosten kalmeert zullen volgens olieanalisten de olieprijzen verder stijgen. Dat kan het herstel van met name de Amerikaanse economie ernstig belemmeren.