Oekraïense oppositie wint stembusslag

Bij de parlementsverkiezingen van zondag in Oekraïne lijkt de partij van de hervormer Viktor Joesjtsjenko een overwinning te hebben behaald – vooral ten koste van de communisten. Maar de zege is mogelijk niet groot genoeg om in een coalitie te kunnen regeren.

Toen vannacht 92 procent van de stemmen was geteld stond het door ex-premier Joesjtsjenko geleide blok Onze Oekraïne op 112 van de 450 zetels in het parlement. Het partijenblok Voor een Verenigde Oekraïne – dat president Loenid Koetsjma steunt – stond op 104 zetels. De communisten waren op dat moment teruggevallen van 113 zetels in het oude parlement tot 66 in het nieuwe.

Naar schatting tien andere partijen zijn er zondag in geslaagd door te dringen tot het nieuwe parlement – zoals de socialisten met 21 zetels, het blok van de controversiële opposante Joelia Timosjenko met eveneens 21 zetels en de Verenigde Sociaal-Democratische Partij met 22 zetels. Belangrijker voor de vraag wie straks gaat regeren is het feit dat er zeker 93 onafhankelijke kandidaten in het parlement zijn gekozen. De meesten zijn regionale kopstukken die zich in hun kandidatuur gesteund zagen door `de partij van de macht', de partij van president Koetsjma.

Joesjtsjenko hekelde zondag de talrijke onregelmatigheden die door ,,de cynische macht'' waren gepleegd. Ook Timosjenko stelde de vele gevallen van ,,vuile trucs'' aan de kaak. De chef van de waarnemersmissie van de Raad van Europa stelde vast dat stembussen niet waren afgesloten, dat op veel stembiljetten namen waren doorgestreept, dat er op veel plaatsen meer mensen kwamen stemmen dan er kiezers waren ingeschreven en dat op andere plaatsen de rijen kiezers zo lang waren dat velen uiteindelijk zonder te stemmen naar huis gingen. De OVSE was minder ontevreden: het was er netter aan toe gegaan dan bij eerdere verkiezingen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteren de ,,belangrijke imperfecties'' bij de verkiezingen in Oekraïne te betreuren.

Vrijdagavond werd in Ivano-Frankovsk een plaatselijke leider, vice-gouverneur Mykola Sjkribljak, door onbekenden doodgeschoten. Hij was kandidaat van de sociaal-democraten voor een parlementszetel.