Nog twaalf hooligans vast

Van de 102 voetbalhooligans die afgelopen vrijdag tijdens de halve bekerfinale tussen Ajax-2 en FC Utrecht in Amsterdam zijn gearresteerd, zitten er nog twaalf vast. Zij worden vandaag voor de rechter-commissaris voorgeleid op verdenking van huisvredebreuk en openlijke geweldpleging in vereniging. Onder de aangehouden relschoppers bevonden zich vier minderjarigen.

Vijftien mensen zijn intussen vrijgelaten omdat er geen bewijs van hun schuld voorhanden was. Eenenzeventig zijn heengezonden met een dagvaarding. Zij zullen zich voor de politierechter moeten verantwoorden. In juni en juli zijn vijf zittingen gereserveerd voor de politierechter in Amsterdam.

De twaalf mannen die vandaag worden voorgeleid, zijn door politieagenten geïdentificeerd of herkend van videobeelden. ,,Er zit een man tussen die een collega in elkaar geslagen heeft'', aldus woordvoerder E.Florax van de Amsterdamse politie.

,,Het hele politieapparaat lag stil'', zegt Florax: het cellencomplex van de hoofdstedelijke politie was na afloop vol met hooligans. Dagelijks arresteert de politie circa honderddertig mensen. Pasen staat in de hoofdstad bekend als hoogtijdag voor zakkenrollers. ,,Dat betekent inderdaad dat zakkenrollers die dit paasweekeinde zijn aangehouden, zijn heengezonden'', zegt de politiewoordvoerder.

Waarnemend korpschef J.van Riessen bepleit vanochtend in De Telegraaf een maatschappelijk debat over dit verschijnsel. ,,Het is toch te gek voor woorden dat voor een sportief evenement driehonderdvijftig politiemensen moeten worden ingezet.'' Politiewoordvoerder Florax wijst erop dat het handhaven van de openbare orde in de Arena primair een zaak is van Ajax. Zij vindt het ,,heel raar'' dat de voetbalclub niks doet. ,,Alle mensen zijn bij Ajax bekend. Het moet toch mogelijk zijn dat voor de rest van het seizoen hun seizoenskaart wordt ingetrokken? Als ik mensen bij mij thuis uitnodig en ze misdragen zich, dan vraag ik ze toch ook nooit meer?''