Lijst Pim Fortuyn schrapt Kievits

Het bestuur van de Lijst Pim Fortuyn heeft nummer zeven, politie-inspecteur Martin Kievits, geschrapt van de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Kievits raakte vorige week in opspraak toen bleek dat de de politie-opleiding LSOP hem als docent had geschorst wegens mishandeling van een dorpsgenoot. Een intern onderzoek naar die kwestie is nog niet afgerond, maar volgens bestuurslid P. Langendam van de Lijst Fortuyn is er te weinig tijd om aan te tonen dat Kievits onschuldig is. Vandaag moeten de kieslijsten bij de Kiesraad worden ingeleverd.

Kievits noemt de beschuldigingen aan zijn adres `laster' en bezint zich op juridische stappen tegen zijn werkgever de politie-opleiding LSOP. Langendam noemt Kievits `aangeschoten wild'. ,,Hij is pas schuldig als de rechter dat heeft aangetoond. Zolang kunnen wij niet wachten.'' Als Kievits onschuldig blijkt te zijn, kan hij terugkomen, bijvoorbeeld bij het wetenschappelijk bureau van de partij. Morgen voert Kievits een gesprek met advocaat A. Moszkowicz om eventueel stappen te nemen tegen de LSOP.

Vrijdag beschuldigde de politie-opleiding Kievits ook van seksuele intimidatie. In een verklaring ontkent Kievits ooit een disciplinaire straf voor seksuele intimidatie opgelegd te hebben gekregen. Langendam zegt dat alle kandidaten tijdens hun sollicitatiegesprek is gevraagd: bent u van onbesproken gedrag? En bent u ooit met justitie in aanraking gekomen? Kievits heeft beide vragen ontkennend beantwoord. Voor een verdere screening ontbrak de tijd. Langendam: ,,Hij heeft een goede flûx de bouche.''

Kievits plaats wordt ingenomen door André Peperkoorn (43), luitenant-kolonel bij de marechaussee en specialist migratie en criminaliteit. Op dit moment is hij waarnemend districtscommandant in Noord-Nederland. Nummer twintig, Carien Stephan, heeft afgelopen weekend haar kandidatuur ingetrokken wegens familie-omstandigheden. Haar plaats wordt ingenomen door boerenleider Wien van den Brink (56), die vorige maand nog op een onverkiesbare plaats terechtkwam op de kandidatenlijst van Leefbaar Nederland.

Vanmiddag om drie uur moesten in 19 districten ten minste dertig instemmingsbetuigingen met de gewijzigde lijst zijn ondertekend. Afgelopen dagen werden de bezoekers van de website van Lijst Pim Fortuyn opgeroepen om een handtekening op een van de hoofdstembureaus te plaatsen. Een partijmedewerker vloog naar Venetië om persoonlijk een instemmingsverklaring van Fortuyn te halen. Vanavond keert de lijsttrekker terug van vakantie.

Pim Fortuyn zal niet deelnemen aan het lijsttrekkersdebat van 7 april bij het televisieprogramma Buitenhof. Bestuurslid Langendam: ,,Laat het Nederlandse volk maar zien hoe saai een debat is als Pim er niet aan deelneemt. Ze vervallen allemaal in hun machteloze droomwereldje.''