Lamsvlees met tomaten en rozemarijn

Ieder voorjaar koop ik behalve diverse eenjarige kruidenplanten minstens vier grote tijmplanten en vier grote rozemarijnplanten. Ik weet dat die ondanks mijn voorzichtige snoeien na een jaar uitgeput zijn door het geregeld gebruik voor marinades, soepen, bouillons, stoofschotels, gegrilde vis en vlees en het op allerlei manieren bereiden van groenten. Laat als u in uw tuin niet veel ruimte hebt geraniums of andere bloemen eens achterwege en vul uw potten met geurige kruiden, die behalve hun verrijking van uw keuken ook nog eens zeer decoratieve planten zijn.

Doe de tomaten in een grote kom en giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan. Laat ze 30 seconden tot 1 minuut staan en giet ze dan af. Verwijder de velletjes en het zaad en snijd de tomaten in blokjes. Zet weg.

Pel de tenen knoflook, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder zo nodig de groene kiempjes. Hak de knoflook fijn.

Verhit de olijfolie in een zware koekenpan op een matig vuur. Doe er de knoflook en rozemarijnnaaldjes in en laat onder af en toe roeren een paar minuten fruiten. Laat de knoflook niet bruin worden.

Draai het vuur middelhoog en doe er de stukjes lamsvlees in. Laat ze onder regelmatig omscheppen in 7 tot 10 minuten rondom bruin bakken. Misschien moet u dit in porties doen als uw pan niet groot genoeg is. Breng het vlees op smaak met zout en peper.

Doe alle gebakken vlees terug in de pan en draai het vuur hoog. Blus de pan af met de wijn en schraap met een houten lepel alle aanbaksels los. Laat onder af en toe omscheppen circa 5 minuten koken tot de wijn ingekookt is.

Schep er de blokjes tomaat door, bestrooi met zout en peper en breng aan de kook. Draai het vuur lager zodat het vocht zachtjes kookt. Laat onder af en toe omscheppen 20 tot 30 minuten sudderen tot de saus dik is en het vlees gaar is. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper. Serveer bijvoorbeeld met in niervet geroosterde aardappels.