Lamlendig Ajax laat zich door Vitesse overweldigen

Hoe meer de ontknoping van de competitie nadert, hoe vaker Ronald Koeman aangeeft wat de tekortkomingen zijn van Ajax. Ook na de nederlaag tegen Vitesse legde de jonge trainer verschillende keren de vinger op de zere plek. Het schortte volgens hem vooral aan wilskracht bij een aantal van zijn spelers om dit belangrijke duel tot een goed einde te brengen. De titel had immers voor het grijpen gelegen als Ajax in het uitverkochte Gelredome de door een strafschop verkregen voorsprong had vastgehouden.

Maar in de tweede helft werd Ajax vastgezet op eigen helft. Toen liet het aanvalstrio Van der Meyde-Hossam-Wamberto het afweten en werd de slag op het middenveld verloren doordat Van der Schaaf en Diarra bij Vitesse de mouwen opstroopten. Talrijke duels beslechtten de spelers van de Arnhemse club in hun voordeel. Het resultaat was onvermijdelijk: in een kwartier kreeg Ajax drie doelpunten tegen. ,,En toch liggen we nog in de race voor de titel'', besefte Koeman met gemengde gevoelens. ,,Als wij verder alles winnen en Feyenoord verliest punten bij PSV, dan worden wij kampioen.''

Koeman sprak deze theorie niet met veel overtuiging uit. Hij weet immers hoe slap het koord is waarop zijn elftal balanceert. Uitgerekend zijn oude ploeg Vitesse legde de zwakke plekken in het team bloot. ,,Koeman bedankt'', riep het publiek honend. En andere toeschouwers refereerden met een groot spandoek aan de penibele financiële situatie van de club. `Zonder poen geen nieuw seizoen', `Vitesse van winnaar tot bedelaar' en `Nieuw seizoen, nieuw bestuur'.

Het was voor Koeman onthutsend te constateren dat jeugdige spelers als Pienaar (net twintig), en Van der Vaart (19), voor wie de competitie door een tweede knieoperatie waarschijnlijk ten einde is, niet gemist kunnen worden. ,,Het is niet best gesteld met de rest als Pienaar vandaag de kar moet trekken'', constateerde Koeman wrang. Maar de deceptie in Arnhem leek voor hem slechts een bevestiging van hetgeen hij intern al eerder heeft aangegeven. ,,De directie heeft mijn wensenlijstje met de namen van spelers voor het nieuwe seizoen'', zei hij veelbetekenend.

Funest voor Ajax was het gebrek aan stootkracht. De voorste linie bleek niet in staat druk te zetten op de defensie van Vitesse. Hossam werd na de wedstrijd tegen Heerenveen, waarin hij twee keer scoorde, gebombardeerd tot de nieuwe spits van Ajax, maar hij deed weinig goed. Zijn enige wapenfeit was het versieren van een strafschop in de eerste helft. Verdediger Knol hield hem iets te lang vast, voor de Egyptenaar reden zich te laten vallen.

Ook Van der Meyde had zijn dag niet. De rechtsbuiten kon weinig uitrichten tegen de Roemeen Nanu. ,,Hij kwam niet één keer zijn directe tegenstander voorbij'', zei Koeman. Wamberto slaagde er in de eerste helft nog wel eens in een tegenstander op snelheid te passeren, maar voor het doel miste de Braziliaan telkens het overzicht. In de laatste minuut reageerde hij met een trappende beweging zijn frustratie af op Sikora en werd hij met een rode kaart van het veld gestuurd. Daardoor zal de Braziliaan waarschijnlijk morgen tegen FC Groningen zijn geschorst, evenals verdediger en uitblinker Chivu die een gele kaart kreeg.

Voor de linkerflank spookten diverse alternatieven al door zijn hoofd. Koeman kan Hossam doorschuiven. Daar was hij ook voor aangetrokken, maar eenmaal in Amsterdam bleek dat hij zelden als linksbuiten heeft gespeeld en liever in de spits staat. Diep in de tweede helft werd Machlas, net als Ibrahimovic op de reservebank, ingezet om de opgelopen schade te herstellen. Van der Meyde werd vervangen door Stefano Seedorf, het negentienjarige neefje van Inter-speler Clarence.

Koeman werd zondag afgetroefd door zijn voormalige assistent Edward Sturing. In de eerste helft maakte Vitesse de fout met hoge voorzetten de kleine centrumspits Sikora te zoeken. Ajax hield toen nog stand, waarbij de balveroveraars Van Halst en Yakubu nuttig werk deden. In de rust moest Sturing zijn spelers, die wat verslagen in de kleedkamer zaten, extra oppeppen. Hij zette Sikora op de rechterflank waardoor Maxwell gedwongen werd tot verdedigen, daar waar in de eerste helft Hofs nog in de zone kon worden opgevangen door Chivu. Mbamba ging in de spits spelen.

Al vanaf de eerste minuut in de tweede helft kon Ajax zich niet meer ontworstelen aan de wurgende greep van Vitesse. Invaller Van Beukering (met een kopbal) en Knol (met een fraaie volley) bogen de achterstand in twee minuten om tot een voorsprong. In de slotfase zag Van Halst dat zijn terugspeelbal werd onderschept door Mbamba. Bergdølmo, die voor Ajax de strafschop had benut, trapte de bal in eigen doel. De ergernis bij Van Halst werd nog groter toen hij na de wedstrijd vernam dat Feyenoord tegen RKC lange tijd op achterstand stond toen Ajax nog op voorsprong stond.

Vitesse

3

Ajax

1

Ruststand 0-1. 32. Bergdølmo 0-1 (strafschop), 71. Van Beukering 1-1, 73. Knol 2-1, 85. Bergdølmo (e.d.) 3-1. Schds: Bossen. Tsch: 28.000. Rode kaart: 90. Wamberto (Ajax). Gele kaart: Sikora (Vitesse), Hossam, Pienaar, Chivu (Ajax).