Israël breidt acties tegen Palestijnen uit

Israëlische tanks hebben hun offensief op de Westelijke Jordaanoever vanmorgen voortgezet met een inval in de Palestijnse stad Bethlehem, die net als eerder Ramallah tot gesloten militaire zone is verklaard.

De Israëlische premier Sharon sloot vanochtend tijdens een bezoek aan legereenheden op de Westelijke Jordaanoever verbanning van de Palestijnse leider Yasser Arafat niet meer uit. Arafat wordt sinds vrijdag in Ramallah belegerd in zijn hoofdkwartier, dat grotendeels door het Israëlische leger is bezet. Europese diplomaten mogen hem opzoeken, mits zij hem vervolgens meenemen. Sharon bestempelde Arafat zondag in een televisietoespraak als ,,hoofd van een terroristische coalitie'' en zei dat de staat Israël ,,in oorlog is, in oorlog tegen terreur''.

De inval in Bethlehem volgde op de bezetting van de eveneens autonome steden Tulkarem en Qalqilya, gisteren. Israëlische troepen hebben inmiddels zeker 700 Palestijnen opgepakt in het kader van hun inspanningen de infrastructuur van het Palestijnse terrorisme te vernietigen. De afgelopen dagen zijn opnieuw verscheidene zelfmoordaanslagen gepleegd, waarbij in Haifa 13 doden en in Tel Aviv tientallen gewonden vielen. Door Palestijns geweld zijn in de maand maart 98 Israëlische burgers en 26 soldaten omgekomen.

Bij Ramallah bestookten tanks vanochtend het gebouw van de Palestijnse Preventieve Veiligheidsdienst van Jibril Rajoub, waar zich volgens Israël 200 militante Palestijnen en volgens de Palestijnen 400 mensen, onder wie veel vrouwen, bevinden. Rajoub zelf, die redelijke relaties met Israël onderhoudt, was niet in het gebouw.

De Israëlische zoekacties in Ramallah gaan door. Soldaten hebben meer dan 700 Palestijnen aangehouden. Alleen al in Ramallah zijn sinds vrijdag 25 Palestijnen gedood. Volgens Palestijnse beschuldigingen heeft het Israëlische leger gevangenen geëxecuteerd. In Bethlehem werd vanmiddag een priester in een rooms-katholieke kerk door kogels gedood en raakten zes nonnen gewond.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag met 14 tegen 0 stemmen een onmiddellijk einde van alle geweld en de Israëlische terugtrekking uit de bezette Palestijnse steden geëist. Syrië nam niet aan de stemming deel omdat het de tekst ,,zwak'' vond.

Palestijnen liquideerden vannacht in een politiebureau in Bethlehem drie Palestijnen die ervan werden verdacht met Israël samen te werken. In totaal zijn de laatste dagen nu elf Palestijnse `collaborateurs' geliquideerd.

Vannacht werden twee katoesjaraketten afgevuurd op het noorden van Israël, naar wordt aangenomen door de Libanese moslim-fundamentalistische organisatie Hezbollah. Er werd geen schade aangericht.

Het was voor het eerst sinds mei 2000 dat noordelijk Israël werd getroffen door een raket uit Libanon.

spookstad: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl: dossier Midden-Oosten