Indianen Canada gecompenseerd

De etnische Cree indianen in het noorden van de Canadese provincie Québec hebben de eerste 16,8 miljoen euro ontvangen in ruil voor het toestaan van nieuwe projecten voor energiewinning op hun grondgebied. De regeling geeft gevolg aan een historische overeenkomst die in oktober werd gesloten waarbij de regering van Québec de indianen ruim 2,2 miljard dollar aan compensatiegelden heeft toegezegd over een periode van vijftig jaar.

De overeenkomst maakte een einde aan vele slepende processen over misbruik door Canadese energiecorporaties op land van de etnische Cree.

De Cree is een minimum van 51 miljoen euro per jaar toegezegd voor een periode van vijftig jaar. Dat geld moet worden besteed aan projecten die de Indianen ten goede komen. Daarmee wil de regering van Québec de indianen compenseren voor grote energieprojecten op hun land, waarvan ruim de helft van de inwoners van de provincie Québec afhankelijk is.

Voorts krijgt de regering toestemming ook in de toekomst damprojecten of andere energieprojecten te ondernemen in Noord-Québec. De regeling tussen de Cree en de regering van Québec is omstreden omdat die achter gesloten deuren tot stand kwam. Veel van de 12.000 Cree verzetten zich tegen het feit dat grote stukken vruchtbaar land en jachtgronden onder water worden gezet. Toch hebben de meeste Cree onlangs in een referendum ingestemd met de regeling.

Voorstanders zijn van mening dat de Cree niet langer voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van hun land. De nieuwe energieprojecten zouden veel nieuwe banen opleveren.