In Eindhoven hopen ze nu stilletjes op de landstitel

Muisstil schuifelden de toeschouwers van PSV gistermiddag door de catacomben van het stadion. Alsof de 4-1 overwinning op Heerenveen geen reden voor feestvreugde was. De Brabantse aanhang had ogenschijnlijk nog steeds weinig vertrouwen in titelprolongatie. Of was het valse bescheidenheid, waarmee de Eindhovense aanhang zich overigens in positieve zin onderscheidt van de voorbarige en luidruchtige geluiden in Amsterdam en Rotterdam?

PSV werd vorige week nog door vriend en vijand ten grave gedragen. Na het 1-1 gelijkspel tegen Ajax geloofde bijna niemand meer in de kampioenskansen. Men rekende buiten de onvoorspelbaarheid van de Micky Mouse-competitie. De drie traditionele topclubs spelen dit seizoen zó wisselvallig, dat een zinnige voorspelling van de eindrangschikking onbegonnen werk is. ,,Een goede ploeg was al lang kampioen geweest'', onderstreepte PSV-aanvoerder Van Bommel de nivellering in het Nederlandse clubvoetbal.

PSV deed met Pasen goede zaken in de titelstrijd. De achterstand op Ajax en Feyenoord bedraagt respectievelijk vier en twee punten. De voorsprong op Heerenveen een concurrent voor de derde plaats die recht geeft op de voorronde in de Champions League is nu drie punten. Volgens trainer Gerets zit PSV ,,nog steeds in de wachtkamer''. Een thuiszege op Feyenoord en een uitglijder van Ajax, dat een wedstrijd meer heeft gespeeld, kunnen de Belgische coach aan zijn derde, opeenvolgende kampioenschap helpen.

Onder leiding van de geestdriftige Gerets maakt PSV een wisselvallig seizoen door. De uitschakeling door Feyenoord in het UEFA-Cuptoernooi werd vorige week algemeen als een zwakke prestatie beschouwd, maar het bereiken van de kwartfinales is toch zeker geen wanprestatie. En de eerdere uitschakeling in de Champions League is een logisch gevolg van de hiërachie in het internationale voetbal. PSV mag blijven dromen van de Europa Cup I, voor een Nederlandse club is deze hoofdprijs niet meer weggelegd.

In de halve finale van het nationale bekertoernooi speelt PSV volgende week tegen Ajax in de Arena, waar het nog nooit een onderling duel heeft verloren. Bij winst wacht waarschijnlijk een troostprijs in de vorm van de KNVB-beker. Finalist FC Utrecht lijkt geen partij voor PSV.

Mocht Gerets volgende maand ook nog de kampioensschaal omhoog tillen, dan verdient hij een standbeeld in Eindhoven, hoe vaak hij ook wordt bekritiseerd om zijn vermeende tekortkomingen. Hij voerde vorig seizoen een vreemd wisselbeleid en werd dit seizoen door acht spelers een gebrek aan communicatieve eigenschappen verweten. Sinds de binnenbrand is gesust en de opstellingen voor bijna iedereen logisch en verklaarbaar zijn, lijkt een herwaardering voor de trainer op zijn plaats.

,,Natuurlijk zou ik soms willen zeggen wat ik voel, maar dat doe ik niet'', ontweek Gerets na afloop van het duel tegen Heerenveen een vraag over zijn onzekere toekomst. Hij wordt gesteund door zijn vriend en voorzitter Van Raaij, die hem een contract voor onbepaalde tijd heeft voorgelegd. Gerets heeft naar eigen zeggen zijn keuze al gemaakt, maar hij wilde gisteren nog geen uitsluitsel geven.

De beleidsbepalers van PSV houden eerder rekening met het vertrek van de twee (pseudo)vedetten Hofland en Van Bommel. De laatste moet voorlopig een keuze maken tussen blijven of vertrekken naar Lazio Roma, waar hij een veelvoud van zijn huidige topsalaris kan verdienen. Van Bommel toonde zich licht verbaasd en teleurgesteld dat alleen de Italiaanse topclub zich heeft gemeld. Hij heeft eerder een voorkeur uitgesproken voor de Engelse competitie.

Hofland en Van Bommel waren vóór de winterstop de voornaamste criticasters van Gerets, maar hun mening is niet doorslaggevend. Volgens Van Bommel heeft de trainer aangedrongen op een langer verblijf van de spelverdeler, die gisteren niet wilde en waarschijnlijk ook niet kon zeggen of hij naar Rome gaat verhuizen. Een oriënterend telefoontje met Stam speler van Lazio heeft hij nog niet gepleegd. ,,Dat doe ik pas, als ik heb besloten naar Italië te gaan'', zei Van Bommel.

Onder bezielende leiding van de aanvoerder was PSV oppermachtig tegen Heerenveen, dat geen moment de indruk wekte in een titelrace te zijn verwikkeld. De Friese ploeg werd vanaf de eerste minuut onder de voet gelopen. PSV kwam binnen een kwartier op voorsprong door een benutte strafschop van Hofland, nadat Kezman was neergelegd door Radomski. Op aangeven van Kezman zorgde Ramzi binnen een half uur voor de 2-0 ruststand. Kort na de pauze maakte Rommedahl twee prachtige doelpunten, waarmee de ongelijke strijd was beslist. Invaller Hakansson scoorde een kwarier voor tijd nog tegen.

PSV

4

Heerenveen

1

Ruststand 2-0. 13. Hofland 1-0, 26. Ramzi 2-0, 48. Rommedahl 3-0, 52. Rommedahl 4-0, 77. Hakansson 4-1. Schds: Van Hulten. Tsch: 32.000. Gele kaarten: Faber (PSV), De Nooijer en Ebbinge (Heerenveen).