Hooligans

Liefst 87 mensen, allen mannelijke aanhangers van Ajax, zaten met Pasen in de cel wegens hun wangedrag tijdens de bekerwedstrijd Ajax 2-FC Utrecht van afgelopen vrijdag. Twaalf werden er vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris, de overigen zijn met een dagvaarding op vrije voeten gesteld. De hooligans wordt openlijk geweld en huisvredebreuk ten laste gelegd.

Goed nieuws.

Geweldige vangst.

Ajax kan aan de slag. Het kan straks bij Justitie de dossiertjes van de veroordeelden opvragen. Daarin zitten vast van elke hooligan enkele leuke pasfoto's, zowel en profil als en face. Die komen allemaal in het reusachtige hooliganplakboek van Ajax. Vervolgens kunnen in één moeite door de stadionverboden aan deze mensen worden opgestuurd. Niet voor dit seizoen, of voor het volgende, nee, voor het leven. En nooit meer de hand over het hart, zoals onlangs nog bij Ajax, omdat het zo zielig is.

Moeilijk uitvoerbaar, zo'n stadionverbod? Welnee. Bouw een klein sportcomplex onder de rook van de Arena. Daar moeten de hooligans zich voor elke thuiswedstrijd van Ajax melden. Als bezigheidstherapie mogen ze op de voetbalveldjes wat oefenen. Soms horen ze het gejuich of gegrom opstijgen uit het stadion, even verderop. Dan beseffen ze weer waarom ze daar zitten. Het lijkt een variant op de hel, ik weet het, maar uit deze hel is ontsnapping mogelijk onder één voorwaarde: dat ze onder ede verklaren dat hun weerzin tegen de voetbalsport zo groot is geworden dat ze nooit meer naar een bal zullen omkijken.

De voetbalautoriteiten van Nederland moeten niet langer medelijden hebben met hun kwelgeesten. Ze beseffen nog onvoldoende dat ze met een deel van hun supporters in een oorlog verwikkeld zijn. Het gaat erom wie de baas is in het stadion: de club of de hooligan. Vrijdagavond was het in de Arena duidelijk de hooligan. Hij bedreigde de supporters van de tegenpartij, hij molesteerde cameramensen (waardoor de tv-uitzending even moest worden afgebroken), hij vernielde en stichtte brand.

Ajax zou de moed moeten hebben om zijn F-side, de harde kern van relbeluste supporters achter het oostelijke doel, volledig te ontmantelen. Ze zijn noodzakelijk voor `de sfeer' in het stadion, zegt Ajax altijd. Welke sfeer? Die sfeer waarin de scheidsrechter voor homo wordt uitgemaakt, waarin de eigen spelers met de geuzennaam `joden' worden aangemoedigd en waarin ook de eigen trainer tot op het bot wordt beledigd als hij het waagt een paar wedstrijdjes te verliezen?

Dat hooligans op de keper beschouwd de loyaalste aanhangers zijn van hun club, is het grootste misverstand in het betaalde voetbal. (Zie ook de recente gebeurtenissen bij Haarlem-Telstar.) Hooligans zijn in de eerste plaats aanhangers van hun eigen FC Onvrede & Verveling waarmee ze anderen het leven zuur maken.

Ziet Ajax dit voldoende in? Ik vrees van niet. Directeur Arie van Eijden verklaarde vrijdagavond dat `ook een aantal cameramensen zich heeft misdragen'.

We maken hem hoofd van het ballenhok van het sportcomplex-voor-hooligans.